L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va exigir en un article publicat ahir a Le Monde que el nou Govern espanyol organitzi un referèndum d'independència a Catalunya. Colau assegura que «la situació de bloqueig institucional és insostenible i perjudica el desenvolupament normal de les institucions». La líder de Barcelona en Comú destaca que «per primera vegada a la història d'Espanya» un partit com Podem, amb «aspiracions d'accedir al poder, inclou en el seu programa l'organització d'un referèndum». «Si continuem amb aquest immobilisme, els costos polítics i socials seran superiors als de permetre al poble resoldre els conflictes a través de procediments democràtics», remarca. «Les eleccions del 20 de desembre no seran ordinàries», defensa Ada Colau al diari francès, remarcant que «no només el bipartidisme podria ser revertit» sinó que hi ha l'opció de fer «una reforma constitucional que impliqui repensar el model territorial actual».

«Com a alcaldessa de Barcelona, capital de Catalunya, considero que la situació de bloqueig institucional és insostenible i perjudica el desenvolupament normal de les institucions», diu Colau, i afegeix: «Urgeixo el nou govern espanyol que surti de les eleccions legislatives del 20 de desembre que abordi la qüestió catalana sense por i estableixi les vies legals perquè es pugui fer un referèndum per tal de desbloquejar la situació». Colau assegura que «cap partit polític no pot seguir evitant» la qüestió de Catalunya.

Un 80% de la gent a favor

L'alcaldessa recorda que «un 80% de la població catalana és favorable a una consulta que li permeti decidir quina relació ha de tenir en el futur amb Espanya» i que «la meitat dels enquestats» optaria per la independència. «Totes aquestes xifres només són el fruit d'enquestes, ja que el Govern del PP ha bloquejat tot intent de consulta democràtica», diu Colau, que remarca els xocs entre «el principi de legalitat» i el «principi democràtic».

L'alcaldessa de Barcelona diu que hi ha «jurisprudència internacional» que permetria resoldre la situació a Catalunya, com la del Quebec. «L'acceptació d'un referèndum permetria normalitzar el debat polític a Catalunya i Espanya», assegura Colau, que remarca que els referèndums d'Escòcia i el Quebec demostren que es poden fer «amb normalitat democràtica, exposant els costos i els beneficis d'una eventual separació».