Els usuaris afronten aquest dijous la tercera jornada consecutiva amb les línies R2 i R11 funcionant al 50% i amb una durada del trajecte addicional de 20 minuts després del robatori de 360 metres de cable de coure entre Mollet Sant Fost i la Llagosta dimarts passat a la matinada. Ahir, 50.000 passatgers d'aquestes dues línies i de l'R8 es van veure afectats per la incidència. La companyia va habilitar un servei complementari d'autobusos, que van utilitzar 4.000 passatgers de l'R2 i de l'R8, entre Cerdanyola UAB i Granollers, que és el tram que segueix tallat. Al funcionament a mig gas d'aquestes línies de Rodalies, aquest divendres caldrà sumar-li una convocatòria de vaga a Renfe i Adif.

El pla previst per Renfe des que dimarts un desconeguts van sostreure 360 metres de cable de coure entre Mollet Sant Fost i la Llagosta es continuarà aplicant fins que Adif, que ja ha presentat denúncia als Mossos d'Esquadra, pugui restablir els desperfectes causats pels incendis posteriors al robatori que van deixar inservibles els sistemes de senyalització, instal·lacions de seguretat, cablejat de comunicacions i sistemes informàtics, entre d'altres. De moment, l'ens gestor d'infraestructures no ha pogut concretar cap data per restablir el servei.

De moment, a l'R2 nord, circulen dos trens per hora i sentit entre Sant Celoni -Granollers-Gavà i entre l'aeroport i Sant Andreu Comtal. La línia també s'ha reforçat amb un servei complementari d'autocars directes a Barcelona Sant Andreu Arenal des de Granollers Centre, Mollet Sant Fost, Montmeló i La Llagosta. A Sant Andreu Arenal els viatgers poden enllaçar amb els trens de rodalies de la R3 i la R4, així com amb el metro o l'autobús.

En quant a la línia R8, el recorregut entre Cerdanyola UAB i Granollers Centre només es cobreix amb autocar, tot i que s'ha mantingut el servei habitual en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat. Per la línia R11, entre Portbou i Barcelona per Girona, hi circulen dos trens per hora i sentit. En un comunicat, Renfe i Adif van recordar que els viatgers poden utilitzar a Montcada les línies R3 i R4 per arribar a Barcelona.

El sindicat CGT convoca vaga per a aquest divendres

La situació a Rodalies es podria complicar una mica més encara aquest divendres amb la convocatòria de vaga de 23 hores a Renfe i Adif per part del sindicat CGT per reclamar millores en el conveni col·lectiu que es podria signar en els propers dies. El sindicat vol denunciar la "deriva privatitzadora" i "l'entrada en un cicle de precarització" dels llocs de treball públics. Entre d'altres, els treballadors reclamen nous ingressos per garantir la viabilitat de les empreses i el rejoveniment de la plantilla mitjançant relleus.

En el cas de Renfe, critiquen que hi hagi salaris un 30% més baixos i un empitjorament de les condicions laborals, mentre que Adif demanen que es concretin "importants qüestions sobre diversos aspectes del conveni".

Pel que fa els serveis mínims, Renfe està a l'espera que la Generalitat els decreti al llarg d'aquest dijous al matí.