Representants de Junts pel Sí i de la CUP van començar a abordar ahir els temes més espinosos de la negociació, com la gestió d'ATLL o el projecte BCNWorld. Segons fonts pròximes a la negociació, s'està analitzant el marge legal que hi ha en cada projecte i els costos econòmics que suposaria modificar aquestes operacions però encara no s'ha entrat en la fase de prendre decisions.

Tot i així, les dues parts valoren positivament la reunió que van celebrar ahir al Parlament i que es va allargar tot el matí. Sobre els concerts educatius, les dues parts donen per fet que no s'arribarà a una concreció, tot i que la proposta inicial de JxSí apostava per retirar-los quan caduquin en el cas dels centres d'educació que segreguen per sexes.

Fonts de les dues parts van assegurar que la trobada va anar bé, tot i que les converses encara no estan en un moment de prendre decisions sinó d'explorar les possibilitats que hi ha des d'un punt de vista legal i econòmic. Les propostes de la CUP que recull el document «Fil a l'agulla» incloïen la retirada de projectes com el VISC+, el Consorci Sanitari de Lleida, Aigües Ter-Llobregat -ATLL- o el projecte de BCN World.

En les últimes reunions que es van celebrar, també es van tractar qüestions com la hisenda pròpia i els negociadors asseguren que sobre aquest tema les converses van anar bé. De fet, Junts pel Sí ha detectat un canvi en l'actitud dels negociadors de la CUP i ara els veuen amb més predisposició per l'acord.

En els últims dies de campanya, Democràcia i Llibertat ja no dirigeix els missatges cap a la CUP quan, en canvi, durant els primers dies el candidat Francesc Homs s'hi va referir en diverses ocasions de manera molt crítica.

Concerts educatius

Les dues parts de la negociació donen per fet que la qüestió dels concerts educatius no quedarà concretada en l'acord amb què es treballa. Tot i que aquest tema apareixia en la proposta inicial de pla de xoc de Junts pel Sí que es va fer pública el passat 4 de desembre.

Concretament, el text de la proposta feia referència a «garantir que es retirin els concerts educatius-quan caduquin- als centres d'educació no mixtos i no atorgar-ne de nous en aquests casos».Però, tot apunta que aquest redactat no apareixerà en un possible preacord.

El mateix candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va assegurar dimarts en el cara a cara amb el cap de llista d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que l'acord en educació amb la CUP es basa en el respecte a les competències i als consensos amb la comunitat educativa, tal com estableix l'annex de la resolució independentista aprovada pel Parlament.

Les queixes dels cupaires

Per la seva banda, la CUP va difondre un comunicat en el qual «lamenta l'ús partidista» que estan fent «algunes formacions» de les negociacions de la investidura, en al·lusió a CDC i ERC, i va alertar d'informacions «distorsionades, i fins i tot falses» sobre el grau d'acord.

La CUP va criticar que des de Junts pel Sí -CDC i ERC- es facin declaracions en les quals «asseguren que s'han arribat a acords concrets, per exemple, en matèria educativa».

La formació independentista i anticapitalista també va afirmar en la seva nota estar «preocupada» pel contrast entre «les expectatives que s'estan generant a escala mediàtica sobre l'arribada imminent d'un acord» i la realitat d'unes converses en les quals «és difícil d'avançar».

La CUP també recorda que serà el diumenge 27 de desembre quan la seva militància «avaluarà» i «prendrà decisions» sobre la negociació en el marc d'una Assemblea Nacional a Esparreguera -Baix Llobregat-. Finalment, la formació assembleària va recordar que treballen per un acord basat en «un pla de xoc», «el procés constituent» i l'«acord d'una presidència alternativa a Artur Mas».

Paral·lelament, exmembres de Terra Lliure, que van ser represaliats, van fer públic ahir un manifest en què demanen «tots els esforços possibles a fi que es pugui tancar un acord entre Junts pel Sí i la CUP, deixant de banda interessos partidistes o visions patrimonialistes del procés cap a la República Catalana».