Un total de 2.799 barcelonins no tenen llar, una xifra que va en augment, segons una estimació del Servei d'Inserció Social de l'Ajuntament de Barcelona. El coordinador del «Diagnòstic 2015. La situació dels sense llar a Barcelona», Albert Sales, va explicar que 693 d'aquestes persones viuen al carrer, 434 en assentaments i 1.672 estan allotjades en recursos residencials de la Xarxa d'atenció de persones sense llar -XAPSLL-.

L'estudi va ser presentat ahir per Albert Sales, la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i Jesús Ruiz, en representació de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar, que agrupa 31 entitats dedicades a aquest àmbit.

El document forma part de la sèrie d'informes bianuals que publica la XAPSLL des del 2011, que mostren l'evolució, tant de les persones ateses i els seus múltiples perfils com de la xarxa de recursos d'atenció.

Una informació que es completa amb les dades dels recomptes periòdics de persones que dormen al carrer. En l'estudi del 2015, a la informació quantitativa s'hi afegeixen les conclusions d'una investigació qualitativa en què s'han realitzat 120 hores d'observació als carrers i places de la ciutat, s'ha entrevistat més de 50 persones que passen les nits al ras i s'han realitzat grups de discussió tant amb persones usuàries dels recursos com amb professionals que treballen.

L'estudi conclou que l'esforç de creació de noves places residencials ha tingut un efecte positiu en la contenció dels processos d'exclusió residencial i ha frenat l'increment del nombre de persones dormint al carrer.

Altres situacions «excloses»

Malgrat això, alerta que les sèries estadístiques exclouen de la radiografia altres situacions que també haurien de comptabilitzar-se, com les persones que pateixen infrahabitatge o les que viuen amb l'amenaça de desnonament o en un habitatge massificat.

L'estudi desgrana la multiplicitat de perfils de les persones sense llar per reiterar que aquest fenomen no és una patologia social sinó, principalment, una conseqüència de les dificultats d'accés a l'habitatge i recomana afrontar el problema dels sense sostre des de l'òptica de les polítiques d'accés a l'habitatge

L'estudi aposta per diversificar els models d'atenció en funció de les necessitats de cada cas, i defensa també la necessitat de generar espais més acollidors, que facilitin la convivència i que millorin la intimitat de les persones usuàries. També advoca per implicar els usuaris en el disseny del funcionament dels equipaments, amb la finalitat d'adequar-los a les seves necessitats i que puguin fer d'aquests espais la seva llar.

En aquest sentit, Laia Ortiz també va anunciar en la roda de premsa que l'Ajuntament de Barcelona ha encarregat a la XAPSLL que localitzi un grup de persones que visquin o hagin viscut sense llar perquè formin part d'un Comitè d'Experts que col·laborin en el disseny de les polítiques d'atenció al col·lectiu.