L'exministre i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell va assegurar ahir que l'autodeterminació és un dret «reservat per als territoris colonials o els sotmesos a ocupació militar o opressió», i aquest no és el cas de Catalunya.

L'exministre d'Obres Públiques socialista va participar a Saragossa en una tertúlia titulada L'home que sabia massa, dins del cicle «Xerrades amb valor» i en el que va fer referències al seu ultim llibre, «Els comptes i els contes de la independència», que va publicar al costat de Joan Llorach a Editorial La Catarata.

Borrell va explicar que és fals l'argument que fan servir alguns polítics catalans sobre que el dret a l'autodeterminació es reconeix a tot arreu «menys a Espanya». «No és veritat, no es reconeix pràcticament enlloc del món», va emfatitzar.

Sense avantatges

Va afegir que la independència de Catalunya no tindria els avantatges econòmics que el president en funcions de la Generalitat i de Democràcia i Llibertat -DiL-, Artur Mas, i d'ERC, Oriol Junqueras diuen que tindria, i que aquest és el motiu de l'epítet amb el qual recentment els ha qualificat a tots dos: «grans entabanadors». Segons Borrell, «expliquen les coses com no són per convèncer la gent que se sumi a la seva causa» i en aquest sentit va precisar que no és veritat que la independència suposaria a Catalunya 16.000 milions d'euros més l'any, i tampoc que seguiria a la Unió Europea.