Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat, ha anat aquest divendres als jutjats de guàrdia de Barcelona per lliurar voluntàriament el seu passaport i intentar demostrar així que no pensa eludir la justícia, encara que el jutge l'hi ha tornat després de deixar constància de la seva personació.

Jordi Pujol Ferrusola, imputat per l'Audiència Nacional i per la jutge de Barcelona que investiga la fortuna oculta de la seva família, ha anat a primera hora d'aquest matí al jutjat de guàrdia acompanyat dels seus dos advocats per lliurar el seu passaport, que el jutge no ha acceptat en no constar-li requeriment de cap òrgan judicial per retirar-l'hi.

El jutge de guàrdia, després de tornar-li el passaport, ha lliurat al primogènit dels Pujol una providència en la qual deixa constància de la seva personació voluntària i acorda notificar la compareixença de l'imputat a la magistrada de Barcelona que investiga la fortuna oculta per la seva família a Andorra, arran de la confessió del seu pare.

Amb aquesta iniciativa, el fill gran de l'expresident català s'avança a la decisió que ha de prendre el jutge José de la Mata, que a instàncies de l'acusació popular exercida per UPyD va requerir dilluns passat l'opinió de la Fiscalia sobre si ha de citar-lo de nou a declarar i si és possible imposar-li mesures cautelars, entre elles la de presó preventiva.

Pujol Ferrusola, que ha arribat en moto a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, s'ha dirigit als jutjats de guàrdia al costat dels seus dos advocats, Cristóbal Martell i Albert Carrillo, amb la intenció de lliurar el passaport i un document adjunt en el qual de forma "solemne" manifesta la seva "voluntat i vocació al més estricte compliment" dels seus deures processals.

"Davant la pressió que en el sentiment de seguretat i llibertat causen en el compareixent l'allau informativa que apunta injustament i temeràriament a una pretesa vocació d'elusió per la meva part a l'acció de la justícia, comparec davant aquest jutjat", remarca l'escrit que acompanya el lliurament del passaport.

No obstant això, el jutge de guàrdia ha tornat al primogènit de l'expresident Jordi Pujol el seu passaport i ha justificat la seva decisió en una providència en què es limita a certificar la seva compareixença i al·lega que no hi figura cap requeriment de retirada del document d'identitat.

En l'escrit que ha adjuntat al seu passaport, Pujol Ferrusola reitera la seva disposició a atendre "crides de citació i compareixença i requeriments que puguin provenir de qualssevol jutges i tribunals que coneguin de causes instruïdes en indagació de la situació patrimonial pròpia", així com de les seves empreses i de la gestió del llegat del qual suposadament van ser beneficiaris els seus germans i la seva mare.

"En exercici de posada de manifest d'aquesta vocació d'aclariment dels fets amb intervenció activa i personal en el procés, lliuro el meu passaport en prova i reforçament de la meva disposició", assenyala l'escrit.

La titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, que va obrir una investigació després de la confessió de l'expresident català Jordi Pujol que durant dècades va mantenir oculta una fortuna a l'estranger, va acordar la setmana passada inhibir-se a favor del jutge de l'Audiència José de la Mata, en entendre que existeix una "estreta vinculació" entre la causa del suposat llegat i la dels negocis del primogènit.

La jutge de Barcelona va adoptar aquesta decisió després de concloure que Jordi Pujol i Soley va ser propietari "en l'ombra" d'un dels comptes que la família tenia a Andorra, on es creu que el clan va ocultar la seva fortuna amb el propòsit d'"encobrir l'origen delictiu dels diners".

El primogènit dels Pujol va comparèixer el passat 15 de setembre a l'Audiència Nacional, durant cinc hores, sense que cap de les parts no sol·licités mesura cautelar alguna, per respondre per delicte fiscal i blanqueig en relació amb moviments sospitosos de divises durant vuit anys (2004-2012) a tretze països per 32 milions d'euros.

Mesos després, UPyD va sol·licitar a De la Mata que se cités a nou Pujol Ferrusola davant les contradiccions entre la declaració judicial del primogènit i les dades remeses per Andorra, amb la finalitat que, després de la seva compareixença, se celebri una compareixença en què s'acordi el seu ingrés a la presó per risc de fugida, de destrucció de proves i que dugui a terme moviments financers per ocultar la seva fortuna, malgrat tenir els seus béns bloquejats.