La CUP confia que hi haurà una «proposta global» tancada amb Junts pel Sí després del 20 de desembre. Un preacord que inclourà el nom o fórmula del presidenciable i que serà portat a votació en l'assemblea nacional del dia 27 d'aquest mes.

En roda de premsa, la diputada Gabriela Serra va explicar que abans del dimarts 22 no es donarà per acabada la ronda de contactes que ahir es va obrir en una única taula de negociacions i que els resultats electorals del 20-D en cap cas influiran en les converses i en el full de ruta posterior.

Preguntada per l'article de David Fernàndez, en què suggeria el vot favorable de dos diputats en la investidura, Serra va admetre que aquesta és una de les «possibles» propostes que podrien sotmetre's a decisió de la militància.

Junts pel Sí i la CUP va reobrir la negociació de la investidura a Catalunya per segellar un preacord abans del 23D que sigui sotmès a votació a l'assemblea cupaire del 27, contactes que es produeixen en la recta final de la campanya de les generals i que pretén activar l'electorat sobiranista.

La reunió dels negociadors es va celebrar en una sala de reunions al pis superior del Palau del Parlament, sense permetre's l'accés als periodistes que esperaven als passadissos de la planta principal de l'edifici.

Per part de la CUP, van acudir a la reunió els diputats Anna Gabriel, Antonio Baños, Eulàlia Reguant i Benet Salellas, els quatre negociadors designats per l'esquerra anticapitalista. Per JxS estaven presents Josep Rull, Marta Rovira, Raül Romeva, Neus Munté, Lluís Llach i Antoni Comín.

La diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra va explicar que la seva formació espera consensuar, just després del 20D i no més enllà del 23, una proposta global amb JxS que permeti arrencar la legislatura.

El 23-D s'hi inclourà «tot»

La «proposta tancada» que es plantegi el dia 22 o 23, va assenyalar, «ho inclourà tot», és a dir, haurà de contenir un pla de xoc social detallat, un full de ruta cap a la independència, els passos del procés constituent d'una nova «república catalana» i, també, la investidura del president, principal escull negociador ja que la CUP es resisteix a avalar Mas.

Malgrat que a JxS la intenció era plantejar una proposta final d'acord amb la CUP just abans del 20D, Serra va indicar que el preacord no arribarà abans de les generals. Segons la diputada de la CUP, els resultats dels comicis, bé surti CDC reforçada o debilitada de les urnes, «no modificaran» el contingut de les negociacions.

Això no obstant i en paral·lel, el diputat de la CUP Josep Manel Busqueta va exigir que s'inclogui el compromís de frenar «els processos privatitzadors» en la sanitat catalana dins del pla de xoc que la formació negocia amb JxS.

«El que estem plantejant de forma oberta i de forma clara és que existeixin una sèrie de línies vermelles en matèria de sanitat que des de la nostra perspectiva no haurien de ser flanquejades si el que es vol és comptar amb el nostre suport», va sostenir en declaracions davant l'Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat.

Busqueta va criticar que el Govern en funcions mantingui els seus plans d'externalització de serveis mentre es negocia. «És trampós i és, com a mínim, poc honest cap a la ciutadania plantejar que s'està avançant cap a la construcció d'una república catalana i que, mentre existeix un govern en funcions i un procés de trànsit, es continuï privatitzant, desmantellant i precaritzant les condicions de treball del conjunt de treballadors de la sanitat pública», va denunciar.

De la seva banda, el president en funcions, Artur Mas, es va referir a les negociacions en un acte de lliurament de la Clau de Barcelona al president del Port, on ha dit que «ser discrets és la millor manera que les coses surtin bé, a vegades».

I el diputat de Junts pel Sí -JxS- Lluís Llach es va mostrar optimista respecte a les negociacions, a l'afirmar que «va tot molt bé. Estem fent els camins perquè pugui haver-hi investidura».