El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va explicar ahir que els presumptes gihadistes detinguts ahir a Mataró i Fuerteventura es trobàven ahir a Madrid i que passaran a disposició judicial previsiblement avui dijous o demà divendres com a molt tard. El titular d'Interior va recordar que aquests dos detinguts, un home de 32 anys i una jove de 19, formaven part d'una cèdula "altament professionalitzada" encarregada de reclutar gihadistes i de difondre a Internet "una gran quantitat de material" sobre l'ús d'armes i explosius.

Els presumptes terroristes havien abocat amenaces de mort contra França i Espanya, estaven "en contacte directe" amb els líders operatius del grup gihadista a Síria, havien jurat fidelitat a Daesh i tenien capacitat per atemptar.

Amb aquestes dues detencions ja són cent les persones arrestades a Espanya del començament d'any ençà per la seva presumpta vinculació amb el terrorisme gihadista, "cosa que és congruent amb el nivell d'alerta 4 que tenim", va destacar Fernández Díaz.

El ministre, cap de llista del PPC a les generals, va reiterar ahir que veu "molt trist" que ni CDC, ni ERC ni la CUP, les tres forces que negocien la formació de govern a Catalunya, s'hagin sumat al Pacte Antiterrorista. Després de participar en un debat electoral organitzat per El Periódico, el dirigent popular va posar de manifest que "últimament s'estan produint nombroses operacions" contra el gihadisme a Catalunya. Per això, va insistir, li sembla "molt trist" que els tres partits que pretenen governar a Catalunya estiguin al marge del Pacte d'Estat per les Llibertats i contra el Terrorisme Gihadista, que per ara han subscrit nou forces polítiques. "Encara sort que altres suplim aquesta falta de responsabilitat fent el que hem de fer per garantir la seguretat dels ciutadans de Catalunya", va assenyalar el ministre en declaracions a la premsa.