La Policia Nacional va detenir la matinada d'ahir un home de 32 anys, veí de Mataró , i una jove de 19 de Pájara -Fuerteventura-, tots dos d'origen marroquí, per suposadament estar integrats en l'estructura de l'organització terrorista Dáesh. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va explicar ahir que els arrestats havien abocat amenaces de mort contra França i Espanya i estaven «en contacte directe» amb els líders operatius del grup gihadista a Síria.

Però també perquè tots dos, a més d'amenaçar de mort a ciutadans de França i Espanya, també ho havien fet contra persones d'altres grups religiosos incitant a atemptar contra tots aquells que no professessin el seu ideari. Segons Fernández Díaz, els arrestats formaven part d'una cèdula «altament professionalitzada» encarregada de captar, adoctrinar i reclutar gihadistes. Per a això transmetien una imatge idealitzada de la seva lluita, amb la finalitat de persuadir joves espanyols susceptibles de ser atrets per l'Estat Islàmic.

De la mateixa manera, s'encarregaven de difondre en el web «una gran quantitat de material» sobre l'ús d'armes i explosius amb la finalitat de facilitar als seus seguidors la comissió d'accions terroristes. Els dos presumptes gihadistes havien difós «massivament» també en les xarxes socials i Internet material amb imatges d'execucions comeses per Daesh acompanyades de comentaris humiliants per a les seves víctimes.

En declaracions a la premsa, el ministre va destacar que els detinguts, que tenien residència legal a Espanya, havien «traspassat el llindar del límit de la radicalització», ja que havien jurat públicament fidelitat a Daesh i al seu líder Abu Baker Al Bagdadi.

Es dóna el cas que la suposada autora del tiroteig de San Bernardino -Estats Units-, que va causar la setmana passada la mort de catorze persones en un centre d'ajuda per a discapacitats, també va jurar lleialtat a l'Estat Islàmic.

«Quan s'arriba a aquest estadi d'implicació no és col·laboració, és integració en l'organització terrorista», va subratllar el ministre, que va posar èmfasi en el fet que els detinguts, pel seu grau de formació i implicació amb Daesh, estaven «en condicions de cometre eventuals atemptats».

De fet, va afegir, ja havien proferit amenaces concretes a Espanya i França, així com a «persones pertanyents a d'altres confessions religioses». El ministre va ressaltar que és «significatiu» que els detinguts, malgrat viure a dos punts tan llunyans de la geografia espanyola, haguessin pogut constituir una xarxa que s'estenia de manera «molt professionalitzada i d'alta qualificació» gràcies a Internet i les xarxes socials.

La policia va confiscar als domicilis dels sospitosos de nombrós material informàtic que serà analitzat ara amb detall per les forces de la lluita antiterrorista, que amb aquestes dues detencions, ha remarcat el ministre, posen de manifest la seva «eficàcia» en la lluita contra el terrorisme gihadista. L'operació, dirigida pel jutjat 6 de l'Audiència Nacional en col·laboració amb la Fiscalia, està sota secret de sumari i continua oberta.

Trasllat a Madrid

La jove de 19 anys i d'origen magrebí, que va ser traslladada en un avió en direcció a Madrid, ja que l'operació la dirigeix el Jutjat número 6 de l'Audiència Nacional.

La imatge de la jove pujant a l'avió va poder ser captada pels fotògrafs i càmeres dels mitjans informatius, que també van tenir coneixement que es va produïr un registre de la residència estudiantil de Puerto del Rosario, en la qual s'allotjava durant la setmana.

La detinguda ha presenciat el registre de la residència, que s'ha perllongat uns 40 minuts, abans de ser trasllada a l'aeroport, han assenyalat els periodistes gràfics que es trobaven davant les portes de l'edifici.

Per la seva banda, el pare de la jove va declarar que «la noia no té cap problema» i que a més no té mòbil. Això és l'únic que va voler traslladar als periodistes Abudrar, amb ulls plorosos, després de la detenció de la seva filla.

Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra van detenir un jove que va informar de la col·locació falsa d'un artefacte a l'Ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons. El detingut és un jove de 21 anys, de nacionalitat espanyola i veí de la localitat, acusat d'un presumpte delicte de desordres públics. El jove va trucar alertant d'una bomba i anunciant-se com a gihadista, fet que va obligar les autoritats a mobilitzar efectius de la policia i dels serveis d'emergència. Després de localitzar la trucada, la policia va detenir el jove i el va deixar posteriorment en llibertat amb càrrecs.