El Govern ha anunciat que treballarà "conjuntament" amb els ajuntaments investigats per l'Audiència Nacional per haver aprovat mocions de suport a la declaració de sobirania del Parlament i trobar així la "resposta més adequada" al que considera una "persecució judicial". Ho ha afirmat la consellera de Governació en funcions, Meritxell Borràs, després de reunir-se amb els alcaldes de Celrà, Girona, la Seu d'Urgell, Igualada i Sant Cugat del Vallès. El batlle de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont , ha avisat que "no ens pensem atemorir" i que "vindran molts" més consistoris que han donat suport a la declaració o tenen previst de fer-ho. El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha animat tots els ajuntaments a aprovar mocions per "defensar la llibertat d'expressió".

Borràs ha volgut mostrar el suport als cinc ajuntaments denunciats per la Fiscalia de l'Audiència Nacional per haver aprovat mocions de suport a la resolució d'inici del procés d'independència aprovada pel Parlament de Catalunya, després de reunir-se aquest dimecres a la tarda, al Palau de la Generalitat, amb els alcaldes de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa; d'Igualada, Marc Castells; de la Seu d'Urgell, Albert Batalla; de Celrà, Daniel Cornellà, i el de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont. També hi ha participat el president de l'ACM, Miquel Buch.

Borràs ha assenyalat que "igual que els ajuntaments van estar al darrere del procés, del Govern, del president, del dret a decidir, ara és el Govern qui està al seu costat" i ha volgut donar un missatge de "tranquil·litat" als consistoris. La consellera ha explicat que han acordat reunir-se més vegades per treballar de forma conjunta a mesura que avanci la investigació de l'Audiència Nacional.

Borràs ha assenyalat que els delictes pels quals l'Audiència investiga els ajuntaments són sedició, rebel·lió, prevaricació, desobediència, usurpació d'atribucions i ús indegut de fons públics. Els quatre ajuntaments, excepte Sant Cugat del Vallès, han rebut les notificacions de l'Audiència Nacional donant resposta a la petició de la Fiscalia i els sol·licita diversa informació, tal com han confirmat els alcaldes.

La consellera de Governació i Relacions Institucionals en funcions ha denunciat que alguns vulguin "criminalitzar" i "emmordassar" els ens locals i "atacar les llibertats" i "el conjunt del país". "Qualsevol atac a la seva llibertat, allà ens trobaran", ha afirmat Borràs, que ha exhortat: "Deixin en pau els ajuntaments de Catalunya".

Puigdemont ha avisat que "no ens pensem atemorim" i ha instat a "muscular-nos jurídicament per plantar batalla a aquest atac de l'estat espanyol cap a les institucions locals de Catalunya". L'alcalde de Girona i president de l'AMI ha assenyalat que "de moment són pocs" els ajuntaments investigats però ha assegurat que "en vindran més ja que n'hi ha un centenar que han aprovat la moció o que ja l'han portada al ple i tenen majoria suficient per fer-ho". Puigdemont ha animat a "aprovar tantes mocions com calguin" i ha assenyalat que seria un "absurd jurídic" que tots aquests consistoris fossin investigats per l'Audiència.

Per la seva banda, Buch ha donat suport tant als càrrecs electes com als treballadors públics, a qui ha assegurat que no "posarem entre l'espasa i la paret com fa la justícia espanyola". El president de l'ACM ha convidat tots els ajuntaments a plantejar mocions, més enllà del suport a la declaració sobiranista del Parlament, per denunciar el que considera "una manca de respecte" i per "defensar la llibertat d'expressió".