Empresaris catalans van pagar directament a Andorra 7,6 milions d'euros a l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, per comissions dels Jocs Olímpics. Segons informa Okdiario, la investigació policial desvela que hi van haver diverses transferències al compte de Jordi Pujol Ferrusola entre els anys 1991 i 1992. En aquests casos no es va fer servir el mètode habitual d'ingrés de diners al compte del fill gran dels Pujol, sinó que van ser transferències bancàries entre comptes opacs. Així, segons la investigació, el 25 de gener del 1991 l'administradora de l'empresa de lloguer de maquinària Núria Villena García li va remetre 10 milions de pessetes -uns 60.000 euros--. La policia no hi veu cap motiu pel qual una empresa constructora creada només tres anys abans hagués abonat una quantitat de diners tan excessiva al fill de l'expresident.

Un altre ingrés es va produïr un altre ingrés des d'un compte andorrà, de 54.000 euros, per part d'Ignacio María Coll Moles, empresari que controlava ISM Business Center, de lloguer de béns immobiliaris, empresa que llavors només tenia dos empleats, un d'ells el director, i que l'any 1999 tot just facturava cinc milions de pessetes. La investigació policial assegura que no troba cap explicació lògica als pagaments, i només sap que els empresaris posseïen comptes propies a Andorra, i que havien fet activitat comercial a l'Estat espanyol. ddg girona

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va preguntar a la Fiscalia Anticorrupció si ha de cridar de nou a declarar com a imputat Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català, i si és possible imposar-li mesures cautelars, entre elles la presó, per evitar que intenti ocultar la seva fortuna. De la Mata va adoptar aquesta decisió a petició d'UPyD, que exerceix l'acusació popular en aquesta causa, i que el passat 19 de novembre va sol·licitar al jutge que l'enviés a la presó o adoptés algun altre tipus de mesura cautelar perquè «ningú no entén com a aquestes alçades no té cap tipus de restricció o mesura per evitar que destrueixi proves o amagui els seus béns».

En el seu escrit al jutge De la Mata, l'advocat d'UPyD en aquesta causa, Jorge Alexandre, demanava citar de nou Pujol Ferrusola davant les contradiccions que han aparegut en la investigació -una vegada conegudes les dades remeses d'Andorra- amb el que va declarar fa un any, fonamentalment, el que hagués negat que tenia comptes a diferents països i després se li hagin descobert moviments de diners a paradisos fiscals.

Davant aquestes noves dades, UPyD va reclamar que després de la seva compareixença se celebri una compareixença en què s'acordi el seu ingrés a la presó davant el perill de fugida, de destrucció de proves -que acreditin que la seva fortuna provenia del cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions públiques a Catalunya- i de moviments financers dirigits a ocultar la seva fortuna, malgrat tenir ja part dels seus comptes i patrimoni bloquejats.

Subsidiàriament, i de considerar De la Mata la mesura de la presó massa costosa, aquesta acusació va proposar que almenys se li imposés la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar el territori espanyol. Ara el jutge demana en un acte a la Fiscalia que l'informi sobre si és possible citar-lo de nou per a «la celebració de la compareixença de l'article 505 de la LECR a fi de resoldre sobre la necessitat d'adopció de mesures cautelars de caràcter personal».

Divendres passat, la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, que investigava la fortuna a Andorra de l'expresident català, va acordar inhibir-se a favor del jutge De la Mata en entendre que existeix una «estreta vinculació» entre les dues causes. La jutgessa de Barcelona va adoptar aquesta decisió a l'entendre que Jordi Pujol i Soley va ser propietari «a l'ombra» d'un dels comptes que la família tenia a Andorra, on es creia que el clan va ocultar la seva fortuna amb el propòsit d'«encobrir l'origen delictiu dels diners».