El ministre de l´Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat que els detinguts acusats de presumpta integració a Estat Islàmic haurien constituït una "xarxa molt professionalitzada", haurien jurat fidelitat al DAESH i estarien "en disposició" de cometre eventuals atemptats a l´estat. Són un noi de Mataró de 32 anys i una jove de 19, de Fuerteventura, de nacionalitat marroquina. L´operació, que continua oberta, ha requisat de moment material informàtic i, segons la investigació, els detinguts difondrien per les xarxes imatges per "captar, adoctrinar, reclutar" i "formar" en l´ús d´armes i explosius, "havent fet amenaces concretes a Espanya i França", ha dit el ministre. Segons els investigadors, tot i la distància geogràfica haurien actuat com una cèl·lula "altament professional".

(En aquesta actualització, s'ha afegit informació de fonts veïnals del detingut a Mataró)

El ministre de l´Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat que els dos detinguts acusats de presumpta integració a Estat Islàmic són dos joves de nacionalitat marroquina amb NIE espanyol. Un home de 32 anys de Mataró i una noia de 19 de les Illes Canàries, de Pàjara, a Fuerteventura.

Segons els investigadors, és significatiu que les dues persones "tenien contacte directe" amb líders operatius de Síria integrats a DAESH i hi haurien jurat fidelitat, i també al seu líder Abu Baker Al Bagdadi. A més, el ministre ha assegurat que estaven també "en disposició quan fos el moment i el lloc de cometre eventuals atemptats". En una atenció als mitjans des de Sant Boi de Llobregat, Fernández Díaz ha explicat que els dos detinguts haurien difós "gran material multimèdia" a través de les xarxes socials "no només per captar, adoctrinar i reclutar" sinó també per "formar" en l´ús d´armes llargues i explosius. "Havent fent amenaces concretes a Espanya i França", ha dit sense concretar més enllà.

Segons el ministre, la investigació continua oberta i sota secret de sumari. De moment, els agents haurien incautat material informàtic i "d´altra informació". Precisament crida l´atenció als investigadors que tot i viure en punts allunyats del territori haurien "constituït una xarxa molt professionalitzada", d´"alta qualificació", ha detallat Fernández Díaz.

És més, en un comunicat el ministeri parla de "sofisticada xarxa de captació internacional". "És significatiu com estant tant lluny en l´espai constituïen una cèl·lula que estenia de forma altament professional", ha afegit Fernández Díaz. Ara, la investigació haurà de determinar fins a quin punt arribaven "els propòsits criminals".

Material multimèdia i amenaces

En aquests arxius multimèdia també hi hauria "material d´execucions pel DAESH acompanyat per apologia clara de les actuacions". Segons el ministeri, a través d´internet difonien material per alabar la capacitat operativa d´Estat Islàmic i "amenaces de mort" tant a Espanya com a França, " a banda d´altres grups religiosos, incitant a cometre atemptats terroristes contra qui no professés el seu idear", diu el comunicat. També haurien difós "multitud d´execucions de presoners, amb comentaris humiliants per la les víctimes".

Fernández Díaz ha subratllat que jurar fidelitat al DAESH és anar un pas més enllà en la radicalització: "és el moment de culminació, no té volta enrere en el compromís amb DAESH". De la mateixa manera que en l´atemptat de San Bernardino als Estats Units, ha detallat Fernández Díaz, "quan s´arriba aquest estadi en compromís, no és col·laboració sinó integració" a l´organització. I per tant, "s´obre una frontera tènue" sobre la possibilitat d´atemptar que rau en "les instruccions" i circumstàncies de cada cas.

L´estratègia

Segons el ministeri, tot plegat corrobora que DAESH intenta incorporar seguidors a distància. I amb un perfil clarament jove. Per primer la radicalització i després l´entrenament de les armes "ja no cal desplaçament al conflicte", ha precisat el titular d´Interior. El seu departament creu que aquesta tàctica pretén "minimitzar riscos" de ser detectats per la policia i al mateix temps pretén "una expansió global de les premisses terroristes d´Estat Islàmic i la comissió immediata d´atemptats terroristes".

La investigació policial s´ha dut a terme sota la direcció del jutjat central d´instrucció número 6 i en coordinació de la Fiscalia de l´Audiència Nacional.

Enèsima crida a CDC perquè se sumi al pacte

El ministre ha tornat a fer una crida a CDC perquè se sumi al pacte antiterrorista. CDC va criticar "duríssimament" el pacte i hi va votar en contra, els ha recriminat: "Que sembla mentida que afectant tant com afecta, el partit que governa en funcions critiqui el pacte i no s´hi hagi incorporat", ha etzibat.

Els veïns de Rocafonda esperen que la detenció no afecti la convivència al barri

La presidenta de l'Associació de Veïns de Rocafonda, l'Esperança i Ciutat Jardí, Maira Ayuste, s'ha mostrat molt sorpresa per la detenció en una operació que ha portat desenes de veïns a arremolinar-se a l'entrada del carrer de Colòmbia, amb el pas controlat pels agents de la policia Nacional durant l'escorcoll al domicili, o a presenciar el desplegament policial des dels balcons i terrasses. "No hi ha un clima al barri de por ni de pensar que el veí del costat pugui estar en un embolic d'aquest tipus", ha afirmat Ayuste, que considera la detenció "un cas aïllat" al barri.

Ayuste ha subratllat que des de l'associació de veïns "fa molt de temps" que estan treballant per a "una bona convivència i parlant amb els polítics per arranjar possibles petites problemàtiques" i s'ha mostrat preocupada perquè aquesta detenció pugui "repercutir en l'esperit convivencial del barri " i "criminalitzar" un col·lectiu en un barri, el de Rocafonda, de moltes famílies i gent "humil i obrera".

Un veí del detingut ha explicat que ha escoltat un fort soroll a les 5 de la matinada i que, a les 7, ha pujat a la terrassa i ha vist la Policia Nacional i diversos agents en l'operatiu. Aquest mateix veí ha explicat que pràcticament no coneixia el noi detingut, però ha insistit que la mare i el pare són molt bones persones.