El president del Govern, Mariano Rajoy, va afirmar que la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar per unanimitat la resolució independentista del Parlament alegra tots els qui creuen en Espanya, en la sobirania nacional i en la igualtat dels espanyols.Rajoy s'hi va referir en un acte que va protagonitzar al Palau de la Moncloa amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos.

"El Tribunal Constitucional ha declarat nul·la en tota la seva integritat i a tots els punts aquesta resolució", va subratllar el president del Govern. I davant d'aquesta decisió, va insistir: "Això, a la immensa majoria d'espanyols que creiem en la sobirania nacional i en la igualtat dels espanyols ens alegra, i molt".

El líder del Partit Popular es va reafirmar que la sobirania nacional és "innegociable i intocable" i va dir que la defensa de la unitat del país serà un dels eixos de la seva campanya per al 20-D.

Per la seva part, el líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, va avisar que si el president en funcions, Artur Mas, segueix "fent el fatxenda" i desobeeix el Tribunal Constitucional, als populars "no els tremolarà el pols" per demanar que s'apliqui "algun precepte" de l'article 155 de la Constitució. Va posar d'exemple "una intervenció de la tresoreria de la Generalitat", encara que va insistir que els populars no esperen haver d'arribar a aquest punt.

Albiol, que va demanar la compareixença "urgent" de Mas al Parlament, va celebrar que la sentència de l'Alt Tribunal "posa en evidència que l'Estat de Dret funciona davant aquells responsables polítics que pretenen trencar les normes de convivència i el marc jurídic". Com també posa de manifest, a parer seu, el "nou fracàs" de Mas, qui "una vegada més ha demostrat que la seva única acció de govern serveix per situar-se fora de l'Estatut i la Constitució", així que "el millor que pot fer és anar-se'n a casa seva, perquè s'ha convertit en una rèmora per als que volem viure en pau".

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va advertir al Parlament que incomplir la decisió del Tribunal Constitucional que anul·la la resolució independentista de la Cambra catalana suposa "estar en contra de la realitat dels temps actuals, de les societats democràtiques i de l'Estat de dret".