El jutjat central d'instrucció número 1 de l'Audiència Nacional ha obert diligències contra l'Ajuntament de Celrà per haver aprovat una moció de suport a la resolució independentista del Parlament. El consistori va aprovar el text per unanimitat en el ple del 10 de novembre, just el dia abans que el Tribunal Constitucional suspengués la resolució.

El consistori ha rebut un requeriment de l'alt tribunal -signat pel magistrat Santiago Pedraz- on se'ls demana "tota la documentació relativa a la resolució adoptada". L'alcalde, Dani Cornellà, ha dit que no enviaran cap document a un "tribunal polititzat". L'Audiència Nacional investiga l'Ajuntament de Celrà -on la CUP governa amb majoria absoluta- per haver aprovat una moció en suport de la declaració independentista aprovada el 9 de novembre al Parlament. Ahir, el consistori va rebre un fax del jutjat central d'instrucció número 1 en la qual reclama que s'enviï al jutjat els informes del secretari i interventor, les actes i tota la documentació inclosa en l'expedient en relació a la moció.

El jutge Pedraz ha obert diligències després que la Fiscalia de l'Audiència Nacional demanés als diferents cossos policials -inclosos els Mossos d'Esquadra- que informessin si hi ha cap indici de delicte contra les institucions de l'Estat, inclosos els de rebel·lió i sedició. Un cop el jutjat ha rebut tota la documentació, ha decidit iniciar una investigació. En el document per obrir diligències, l'Audiència Nacional es declara competent perquè actua en un cas de "delicte contra la forma de govern".

El govern de Celrà ha dit que no pensa enviar cap dels documents requerits per l'Audiència Nacional. L'alcalde, però, va puntualitzar que si algun funcionari públic considera que ho ha de fer per imperatiu legal, no s'hi oposaran.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha denunciat cinc ajuntaments catalans per delictes de rebel·lió i sedició, per haver aprovat sengles mocions de suport a la resolució independentista del Parlament, anul·lada avui pel Constitucional. Es tracta de Girona, Sant Cugat del Vallès, Igualada, Celrà i la Seu d'Urgell. La investigació s'ha obert als 2 últims municipis.

"Valor merament simbòlic"

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) van donar un "valor merament simbòlic" a les diligències obertes per l'Audiència Nacional. Ambdues entitats donaran suport jurídic als ajuntaments.