El govern de la Generalitat ha deixat de nou sense pagar la factura del concert sociosanitari de novembre, que puja a 380 milions d'euros, amb la qual cosa acumula ja cinc mesos d'impagaments a aquest sector, al qual deu més de 2.000 milions d'euros.

La patronal Pimec, l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat han qualificat la situació d'"insostenible" i de la "màxima urgència" pel que han instat que el Fons de Liquiditat Autonòmic arribi com més aviat millor.

Les patronals han denunciat que el deute s'ha tornat a incrementar amb la factura impagada d'aquest mes de novembre amb la qual cosa els proveïdors de serveis sanitaris i sociosanitaris acumulen ja 5 mesos de deute i més de 2.000 milions.

La patronals han demanat que una vegada que la Generalitat s'ha mostrat disposada a complir amb les condicions exigides pel govern central "el FLA extraordinari s'aboni el 16 de desembre, sense demora, tal com ha anunciat avui -ahir per al lector-el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro".

Fins ara aquestes entitats tenen un deute acumulat del 33 % de la facturació del mes de juny i el 100 % de la facturació dels mesos de juliol, agost, setembre, octubre i ara també novembre.

Tenint en compte que la facturació del sector concertat puja a 380 milions d'euros mensuals, situa el deute per damunt de 2.000 milions d'euros, dels quals més de 1.200 milions ja vençuts. Les patronals han advertit que estan prestant serveis sanitaris i sociosanitaris a la població fent front a nòmines, pagaments a proveïdors, consums, seguretat social i d'altres impostos, amb recursos propis.

La presidenta de l'ACES, Cristina Contel, ha declarat: "estem en alerta màxima i el sector sanitari concertat necessita amb urgència el cobrament del FLA extraordinari ja aprovat". "Les entitats sanitàries i sociosanitàries han complert, ara han de complir les Administracions Públiques, a qui li correspongui", ha afegit Contel, que té previst mantenir demà una reunió al ministeri d'Economia.

Amb el FLA ordinari rebut el passat dia 27 de novembre per pagar la factura farmacèutica del mes de juliol, l'únic que s'ha aconseguit, segons el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, és mantenir el nivell de deute, no reduir-lo.

Montoro manté que pagarà

L'Estat transferirà a totes les comunitats autònomes adherides al FLA els 7.889 milions d'euros extres d'aquesta partida, inclosos els 3.034 milions que corresponen a Catalunya. Així ho va anunciar ahir el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Montoro va emplaçar la Generalitat catalana a deixar-se de "declaracions emfàtiques", com anunciar que presentaran al Tribunal Suprem un recurs contenciós administratiu per la "discriminació" que, segons la seva opinió, suposen les "condicions diferenciades" implantades pel Govern a Catalunya per rebre els diners del FLA.