Esquerra guanyaria les eleccions generals del 20 de desembre a Catalunya, amb un 17,9% d'estimació de vot i entre 9 i 11 escons, gairebé empatada amb Democràcia i Llibertat -coalició que lidera CDC-, Ciutadans (C's) i PSC, segons un sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

En aquest virtual quàdruple empat en les posicions de dalt, Democràcia i Llibertat obtindria 9-10 diputats (17,5%), en tercera posició se situaria C's amb 8-9 escons (16,6%), la mateixa forquilla que el sondeig concedeix al PSC (16,2%).

Per sota apareixerien la confluència d'esquerres En Comú Podem, que agrupa ICV, EUiA, Podem i Barcelona en Comú, que es quedaria en 5-6 escons (14%), i el PP, que cauria a la sisena posició amb 5 diputats i un 12,8% d'estimació de vot.

En intenció directa de vot, sense ponderar les respostes obtingudes amb variables demoscòpiques, la candidatura d'ERC que encapçala Gabriel Rufián és la que més suports recull (13,5%), seguida de la llista d'En Comú Podem, liderada per Xavier Domènech, que malgrat registrar un 10,6% després cau a la cinquena plaça en estimació d'escons.

La candidatura del PSC que lidera Carme Chacón apareix en tercer lloc amb un 9,7% d'intenció directa de vot, mentre que C's, que a Catalunya es presenta amb Juan Carlos Girauta, se situa només una dècima per sota i Democràcia i Llibertat, amb Francesc Homs al front, arriba al 8,5%.

L'enquesta, que augura una participació del 75%, ha estat elaborada per GESOP a partir de 1.050 entrevistes entre el 16 i el 23 de novembre, en ple estira-i-arronsa negociador entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP. Una participació que podria ser superior a convocatòries estatals anteriors, segons va posar de manifest Jordi Argelaguet, responsable del Centre d'Estudis d'Opinió.

Campanya "decisiva"

El director del CEO va explicar que a la vista del sondeig "la campanya electoral serà decisiva per arrodonir els resultats finals", perquè "en menys de dos punts hi ha quatre forces polítiques".

Vist aquest quàdruple empat, segons Argelaguet, l'ordre dels quatre primers classificats a Catalunya el 20D "fàcilment pot variar". Aquesta gran "incertesa"queda provada en observar l'alt índex d'indecisos, que sumats als enquestats que opten per no contestar arriben fins al 37,7%.

Els primers en reaccionar a aquest sondeig van ser els qui serien els "vencedors". El cap de llista d'ERC a les eleccions del 20D, Gabriel Rufián, es va mostrar satisfet amb el fet que l'enquesta del CEO pronostiqui que Esquerra podria guanyar les generals a Catalunya, cosa que atribueix a la voluntat dels catalans d'"enfortir Catalunya".

"Benvinguts siguin aquests resultats -ha afirmat en una roda de premsa- que demostren que podem ser més forts que mai per defensar el mandat obtingut dels ciutadans de Catalunya, també en un Congrés dels Diputats que ho està negant".

Segons Rufián, els catalans podrien confiar en ERC i votar-la en les generals perquè la veuen com la millor forma de "plantar cara a la dreta espanyola, tan reaccionària com sempre" encara que ara, "a més del PP, també compta amb Ciutadans", va apuntar.

"C's són el PP cool o 2.0"

"Al final -va subratllar- del que es tracta és d'això, d'enfrontar-nos al PP i a Ciutadans", un partit aquest últim que va considerar com "una espècie de PP cool o 2.0 que, amb vestits cars, corbates fines i cares molt joves, representa exactament el mateix que representava fa anys Manuel Fraga (PP) o Margaret Thatcher (exprimera ministra britànica)".