El Tribunal Constitucional va anul·lar per unanimitat la resolució independentista del Parlament després d'acceptar la impugnació que el Govern va presentar contra el text, que perseguia iniciar un procés separatista i davant el qual la sentència contraposa la unitat de la nació sobirana. La resolució de la Cambra catalana, amb el suport de Junts pel Sí i la CUP, vulnera cinc preceptes de la Constitució, segons va concloure el TC.

El tribunal de garanties recorda en la seva sentència que l'"imperi de la Constitució com a norma suprema" de l'ordenament jurídic deriva del fet que la llei fonamental "és fruit de la determinació de la nació sobirana per mitjà d'un subjecte unitari, el poble espa?nyol, en què resideix aquella sobirania i del qual emanen, per això, els poders d'un Estat". També diu que la sobirania de la nació, que resideix en el poble espanyol, "comporta necessàriament la seva unitat", i que aquesta unitat del subjecte sobirà és el fonament sobre el qual "la nació mateixa es constitueix, al mateix temps, en Estat social i democràtic de Dret". La decisió del tribunal de garanties no insisteix en l'advertiment directe d'obediència que ja va fer de manera personal a diversos implicats quan va admetre a tràmit el recurs de l'executiu i va suspendre la resolució.

El Parlament va demanar la setmana passada al Constitucional que rebutgés la impugnació amb l'argument que la resolució només pot considerar-se una declaració "política", fonamentada en programes electorals "sotmesos al lliure exercici democràtic de participació".

"Només pot ser considerada com una declaració mitjançant la qual el Parlament manifesta una voluntat política que, en si mateixa, no pot conculcar el marc constitucional i estatutari, ja que aquest no prohibeix l'expressió i la defensa dels projectes polítics no coincidents amb la Constitució", assenyalava l'escrit.

Ara el TC es limita a recordar al Parlament que "no pot oposar-se una suposada legitimitat democràtica d'un cos legislatiu a la primacia incondicional de la Constitució".

La Constitució, diu també la sentència, és la "norma superior a la qual tots -ciutadans i poders públics- queden subjectes" per decisió de la voluntat popular expressada com a "poder constituent". L'Estat constitucional "no pot desvincular-se de la primacia incondicional de la Constitució".

El ple del TC recorda també que l'article 1 de l'Estatut d'Autonomia disposa que Catalunya, "com a nacionalitat, exerceix el seu autogovern constituïda en comunitat autònoma d'acord amb la Constitució i el present Estatut".

D'aquesta manera, la resolució del Parlament "trastoca no només els postulats de l'Estat de dret, basat en la plena submissió a la Llei i al Dret, sinó la mateixa legitimitat democràtica del Parlament de Catalunya, que la Constitució reconeix i empara", afegeix.

La unànime sentència del Constitucional s'ha produït amb una rapidesa sense precedents en la història del tribunal de garanties, que no ha volgut que el seu dictamen interferís en la campanya electoral, que comença avui. De fet, la sentència assenyala literalment que el tribunal ha atorgat a aquest assumpte "prioritat en la seva resolució" perquè així ho exigeix la "transcendència constitucional" del tema.

El ple del tribunal ha necessitat només vint dies per acceptar la impugnació que el Govern va presentar contra aquesta proposta que havia de començar un procés separatista, temps sense precedents en el tribunal de garanties excepte per a assumptes relatius a processos electorals.