El Govern ha reaccionat amb tranquil·litat a la "previsible" sentència del TC que anul·la la resolució independentista aprovada al Parlament. La vicepresidenta, Neus Munté, ha assegurat que la sentència no altera el contingut de la declaració d'inici del procés ni atura els seus efectes polítics. En una roda de premsa al Palau de la Generalitat, Munté ha garantit que "la voluntat majoritària expressada el 27-S no s'atura" i que el futur Govern tindrà el mandat de tirar endavant els efectes polítics de la declaració, que es mantenen "íntegrament".

Per contrarestar "els atacs per terra, mar i aire" a la Generalitat, la vicepresidenta ha fet una apel·lació a la unitat de l'independentisme. "L'Estat no perd el temps. El TC tampoc. Des de Catalunya, la majoria independentista del Parlament tampoc ha de perdre el temps", ha assenyalat.

"El TC mai no defrauda a Catalunya", ha ironitzat la vicepresidenta en una roda de premsa convocada per reaccionar a la sentència de l'Alt Tribunal espanyol. Munté ha qualificat la sentència de "política" i no pas jurídica i ha reconegut que el Govern la considerava "previsible", tot i que no amb tanta celeritat. "És una sentència exprés. Segurament la més ràpida de la història", ha apuntat Munté en relació als 25 dies que ha trigat el TC des que el govern espanyol va presentar el recurs.Pel Govern, la legitimitat del Tribunal Constitucional a Catalunya "és poc més que zero", com a conseqüència de les seves decisions "polítiques" i de la "utilització partidària i partidista dels temps i dels calendaris", tenint en compte que la sentència contra la resolució independentista arriba el dia abans de l'inici de la campanya electoral del 20-D.

Munté ha insistit que el contingut polític de la declaració d'inici del procés es manté "inalterable" i que el Parlament i el futur Govern tindran el mandat de tirar-la endavant. Pel que fa a les conseqüències d'una hipotètica desobediència al TC, la vicepresidenta ha subratllat que en la resolució no es parla de desobediència "sinó de diàleg" i no ha volgut avançar si el Govern estarà disposat a desobeir una sentència contra alguna de les lleis que inclou el full de ruta independentista. "Els membres del Govern i de la Mesa del Parlament ja han estat advertits sobre el que implicaria una desobediència", ha recordat.

Per a ella, "el que és fonamental i irrenunciable com a Govern és poder fer efectiu el mandat democràtic que sorgeix de les urnes i que es plasma en la declaració. Això es irrenunciable, perquè forma part del compromís assolit amb una àmplia majoria de la ciutadania".La vicepresidenta ha recordat que, tot i que el Govern no consideri anul·lat el contingut polític de la sentència, l'executiu en funcions no té la legitimitat ni la força suficient per tirar-lo endavant.

Per això, ha instat els 72 diputats del Parlament a posar-se d'acord per investir Artur Mas i desencallar la formació d'un nou Govern que sí tingui la legitimitat i força necessàries. "La resposta de l'independentisme català, que existeix amb 72 diputats del Parlament, ha de ser la unitat: acordar la investidura del president Mas per poder confegir de la manera més ràpida possible un Govern que pugui treballar en tots els fronts", ha subratllat."Per fer front als atacs que arriben cada dia de l'Estat, l'independentisme que aglutinen Junts Pel Sí i la CUP necessàriament ha d'unir-se i sortir de l'atzucac que tenim en aquests moments", ha afegit la número 2 de l'executiu en funcions.

Informe del Consell de Garanties Estatutàries

La pèrdua de legitimitat del TC s'explica, entre d'altres, per la "utilització partidista" de l'Alt Tribunal. Per reforçar aquesta afirmació, Munté ha citat l'informe que recentment ha elaborat el Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma de la llei del Tribunal Constitucional. Segons el Consell, la reforma està pensada exclusivament pel cas català i no pas pensant en el conjunt de l'Estat. "El govern espanyol no vol negociar, dialogar i ni tan sols escoltar. Instrumentalitza el TC per donar una resposta política", ha conclòs Munté.