La forces independentistes mantindrien la majoria absoluta al Parlament en cas de celebrar-se ara unes noves eleccions catalanes, malgrat una lleugera caiguda de Junts pel Sí (JxS) i una frenada en les expectatives de creixement de la CUP, segons l'últim sondeig realitzat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

JxS, que en els comicis del passat 27 de setembre va obtenir 62 diputats, seguiria sent la força més votada, amb un 38,1% d'estimació de vot, encara que retrocediria fins als 58-61 escons. L'independentisme seguiria superant el llistó dels 68 diputats, que marca la majoria absoluta, si se suma JxS amb la CUP, que conservaria els 10 escons actuals o fins i tot podria guanyar-ne un més, amb una estimació de vot del 8,5%, mentre que Ciutadans (C's) creixeria de 25 a 28-31 diputats.

L'enquesta va ser elaborada per GESOP a partir de 1.050 entrevistes realitzades entre els dies 16 i 23 de novembre, en ple estira-i-arronsa entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP i després del vot negatiu de l'esquerra anticapitalista a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Així el sondeig detecta un refredament de les expectatives electorals de la CUP, que en el baròmetre del CEO d'octubre, abans del debat d'investidura, obtenia entre 4 i 6 escons més que el 27S: en poques setmanes, la seva intenció de vot ha caigut del 13,6% al 9%. D'octubre a novembre, a més, el percentatge de simpatia dels enquestats cap a la CUP baixa del 12,3% al 7%, una dada que segon els director del CEO, Jordi Argelaguet, s'explica perquè després de les eleccions del 27-S la formació anticapitalista era "el partit de moda" i va experimentar certa "inflació" en els seus resultats.

El bloqueig negociador entre JxS i la CUP, incapaços de posar-se d'acord per investir el nou president, coincideix amb el fet que C's segueix creixent. Després dels seus històrics 25 diputats, que la van convertir el 27S en la primera força de l'oposició, en el sondeig de novembre del CEO la formació d'Inés Arrimadas guanyaria entre 3 i 6 escons, amb el 21,2% de suports.

Per darrere, pocs canvis: el PSC de Miquel Iceta, per exemple, seguiria sent la tercera força al Parlament, amb el 12,4%, i podria guanyar o perdre un dels 16 diputats que té actualment. Catalunya Sí que es pot, amb un 9% en estimació de vot, mantindria els seus 11 diputats o perdria un o dos escons, mentre que el PP cauria a l'última posició, amb un 7,4%, i els seus actuals 11 escons es quedarien en 9 o 10.