El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha assegurat aquest dimecres que l'anul·lació de la declaració d'inici del procés per part del Tribunal Constitucional no altera res, i ha criticat que l'alt tribunal entri a valorar una qüestió que ell mateix ja va considerar que era política quan va sentenciar sobre la declaració de sobirania. "Em sembla incongruent que l'àrbitre faci aquesta consideració i després entri en matèria", ha dit. Al seu parer, és un "error monstruós" que el repte català es porti als tribunals en lloc d'abordar-lo políticament. "No poden estar tota la vida portant la qüestió catalana al TC i pretenent que simplement nosaltres hàgim d'acabar fent allò que ens diguin a través del TC, no té cap consistència democràtica ni jurídica", ha dit.

En una conferència al Cercle d'Economia, Homs ha aprofitat per valorar la sentència del TC que anul·la la declaració d'inici del procés aprovada el passat 9 de novembre al Parlament. Després d'ironitzar que la premsa ja havia publicat el contingut de la decisió abans fins i tot que es prengués, el candidat de Democràcia i Llibertat ha opinat que aquest pronunciament de l'alt tribunal no altera cap pla, igual que tampoc no ho va fer la sentència del 2010 sobre l'Estatut.

Homs ha apuntat que aquesta resolució "no té massa diferències" amb la declaració de sobirania, i ha criticat que llavors el TC digués que aquesta era una qüestió que s'havia de tractar des de la política però en canvi emeti sentència i anul·li el text. Al seu parer, això és "incongruent" i el tribunal no s'hauria d'haver pronunciat.

En aquest sentit, ha considerat un "error monstruós" que la política espanyola es dediqui a abordar el repte català "excusant-se a les faldilles d'un tribunal que a sobre controlen". Això, ha dit Homs, és "inconsistent i té un recorregut realment escàs en el temps".