El jutge Eloy Velasco va decretar presó incondicional per als tres gihadistes detinguts dissabte a Catalunya i que actuaven com a "corresponsals" de l'Estat Islàmic (EI) a Espanya per a la captació i enviament a Síria de persones, sobretot dones, per a la seva incorporació al Daesh.

Els detinguts, dos homes naturals del Marroc i una dona nascuda a Granollers de pares marroquins, mantenien relació a través d'internet amb gent a Síria, per la qual cosa el jutge considera que actuaven com a intermediaris de l'EI a Espanya per a la captació i enviament de gihadistes, fonamentalment dones, van informar fonts jurídiques.

Els tres, que van ser detinguts en una operació de la Guàrdia Civil, s'encarregaven per tant de tasques de captació i adoctrinament de dones a través de les xarxes socials per integrar-se a Daesh, a més d'enaltir i difondre continguts de caràcter gihadista com vídeos, banderes de l'EI o comentaris favorables a la incorporació a les files de l'Estat Islàmic

Els dos homes, de 32 i 42 anys, residien en un mateix domicili de Barcelona, on es dedicaven a difondre, a través de diferents plataformes virtuals i xarxes socials, l'ideari extremista del Daesh i a captar adeptes per enviar-los a zones de conflicte. A més, els dos treballaven com a cuiners a Barcelona i un d'ells en un bar jueu.

La dona, de 24 anys, formava part al seu torn de grups de xarxes socials oberts a través dels quals iniciava la captació de dones i, quan apreciava una més gran predisposició d'alguna candidata, es passava a un fòrum més tancat on les anava radicalitzant i ella també es radicalitzava més, segons les fonts.

Al desembre del 2014, aquesta dona va intentar viatjar a Síria a través de Turquia i en el moment de la seva detenció la seva intenció era anar-se'n a l'Afganistan amb un home àrab amb el qual anava a casar-se a Itàlia. La seva anterior parella, segons les fonts, ja s'havia integrat a l'EI.

Per tots aquests fets el jutge els imputa als tres un delicte de col·laboració amb organització terrorista comès a través de la xarxes socials, enaltiment del terrorisme, i captació i adoctrinament a dones perquè s'integrin a Daesh.

Aquesta ha estat la segona operació contra el gihadisme a Espanya després dels atemptats del passat 13 de novembre a París. Ahir va tenir lloc la tercera, també a mans de la Guàrdia Civil, que ha detingut a un home a Pamplona que tenia intenció de viatjar a Síria per incorporar-se al Daesh.