La CUP va acusar Junts pel Sí (JxSí) d'aportar només un "full en blanc" en unes negociacions que no estan congelades però sí "refredades" i va apressar la coalició a "posar-se les piles" abans que una assemblea cupaire convocada per al 27 de desembre decideixi sobre la investidura d'Artur Mas.

En fixar l'assemblea a final d'any, la CUP dóna un marge de tres setmanes per encarrilar les negociacions, amb el nom d'Artur Mas com a principal escull, i situa la decisió per a després de la campanya de les generals, abans que expiri el termini legal màxim per investir president, el pròxim 10 de gener.

Dos dirigents de CDC, Neus Munté i Jordi Turull, van redoblar la petició a la CUP que demostri "amb fets" que vol un acord, al·legant que la coalició ja ha mogut fitxa amb propostes per buscar el consens en els tres àmbits de negociació: la investidura, el procés constituent i el pla de xoc social.

De la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar que, si fos pel seu partit -no va dir res de CDC-, l'acord amb la CUP "seria relativament fàcil", especialment en matèria de propostes socials, i va afegir que encara veu possible el pacte amb els cupaires abans de la seva assemblea nacional del 27-D.

No obstant això, el diputat de la CUP al Parlament Sergi Saladié va insistir que en aquests moments tenen només "un full en blanc" de Junts pel Sí, amb el qual "no es pot investir ningú", per la qual cosa va instar els dirigents de JxSí "que es posin les piles perquè el temps s'acaba".

Va anunciar que la CUP celebrarà la seva Assemblea Nacional decisòria sobre les negociacions amb JxSí i la investidura del president de la Generalitat el pròxim 27-D, però va advertir que han d'arribar a aquesta cita amb "acords" concrets "i no amb un full en blanc".

"Els emplacem des d'aquí que ens diguin quins són els acords que ells van dir ahir que ja existien, perquè el cert és que no n'hi ha", va asseverar el diputat, que en tot cas va negar que per part de la CUP les negociacions estiguin congelades, sinó que "com a màxim estan refredades", va dir amb ironia.

Saladié va negar que sigui la seva formació la que estigui enrocada en el seu 'no' al candidat a la presidència de la Generalitat per JxSí, Artur Mas, i va apel·lar a treballar "amb un escenari que no té per què excloure l'actual president" com el que ja van plantejar, és a dir, una presidència col·legiada o rotativa.

Va criticar l'actitud dels negociadors de JxSí abans del "debat nacional" que la CUP va celebrar diumenge perquè no els van aconseguir arrencar compromisos concrets per oferir a la militància cupaire, ni tan sols d'aspectes del propi programa de JxSí, en què Saladié veu fins i tot un "frau". "La gent estava molt nerviosa", va dir.

En tot cas, Saladié va insistir que volen "prosseguir les negociacions" per a "un acord global" que inclogui tots els aspectes que s'estan negociant.

Sí que va coincidir amb la vicepresidenta en funcions del Govern, Neus Munté (JxSí), que va puntualitzar que les negociacions "no s'han parat mai" i segons el seu parer "han de continuar", donant per "fet" que es produirà una "prova amb fets que per part de la CUP hi ha voluntat d'arribar a acords".

"Una negociació sempre és a dues bandes i, per tant, hi ha d'haver voluntat d'acord per part de les dues; si això és així seguirem negociant", va subratllar.

En aquests missatges es va reafirmar tot el grup de JxSí en una llarga reunió de més de tres hores al Parlament: "Hi ha una apel·lació a dir (a la CUP): si voleu arribar a un acord, nosaltres seguim. Però si no voleu arribar a un acord, digueu-ho", va verbalitzar el president del grup, Jordi Turull.

En aquesta reunió no hi era el president en funcions, Artur Mas -que presidia el Consell Executiu-, ni el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que no obstant això va comparèixer després de la reunió de l'executiva del seu partit.

El líder republicà va evitar opinar sobre el paper de CDC en aquestes converses amb la CUP però va admetre que "és evident que la consecució de l'acord" que faci possible investir el president de la Generalitat i formar govern "està resultant més difícil del que ens hauria agradat".

"Hauríem preferit que des del primer dia la majoria independentista aconseguida el 27-S s'hagués posat a treballar de forma automàtica, però igualment ho farem possible", va dir Junqueras, que va recalcar que "no hi ha intenció de deixar de negociar".

Des de l'oposició, la candidata del PSC al 20-D, Carme Chacón, va avisar CDC i ERC que els ciutadans estan "farts" del "ridícul" en les negociacions, mentre que el portaveu parlamentari de Ciutadans (C's), Carlos Carrizosa, va augurar la convocatòria d'unes noves eleccions a Catalunya pel fracàs de les converses de JxSí i CUP, que seran la "certificació de la defunció" del procés independentista.