El ple del Tribunal Constitucional (TC) continuarà avui l'estudi de la impugnació que el Govern va presentar contra la resolució independentista del Parlament de Catalunya, resolució que anul·larà aquesta setmana.

La decisió del TC es produirà amb una rapidesa inusual en el tribunal de garanties, ja que previsiblement dictarà sentència, o almenys haurà adoptat una decisió definitiva, avui o demà, és a dir, la setmana següent que es rebessin les al·legacions del Parlament.

El TC va admetre a tràmit el recurs de l'executiu contra la resolució el passat dia 11 de novembre, quan va donar a les parts deu dies hàbils perquè formulessin les seves al·legacions. Aquestes van arribar al tribunal de garanties el passat dia 27 de novembre, quan es complia aquest termini.

De manera immediata, el tribunal de garanties va començar amb la qüestió, que va incloure ahir en el seu ordre del dia, després que el seu president, Francisco Pérez de los Cobos, hagués obtingut un amplíssim consens entre els magistrats a favor de la impugnació de l'Executiu.

Fonts de l'alt tribunal van informar que en les últimes jornades el president i el ponent de la sentència, Andrés Ollero, l'han debatut informalment amb els altres magistrats fins arribar a un acord que conduirà a l'anul·lació.

Les mateixes fonts van assenyalar que la suspensió cautelar de la resolució adoptada pel TC el passat 11 de novembre perd ara sentit davant la decisió definitiva.

Sí que és possible, diuen les mateixes fonts, que els fonaments de la sentència incloguin alguna referència a l'obligació d'obeir l'alt tribunal que tenen les persones afectades pel seu veredicte.

El Constitucional va suspendre per unanimitat la resolució independentista adoptada pel Parlament de Catalunya i va decidir notificar la seva decisió de forma personal a 21 càrrecs catalans, entre ells Artur Mas i Carme Forcadell. A tots ells els va advertir que podrien incórrer en responsabilitats penals si no acatessin la seva decisió.

Les dues decisions van ser adoptades en l'acte del tribunal de garanties que admetia a tràmit la impugnació presentada pel Govern contra la proposta.

Aquell acte perdrà ara validesa ja que l'alt tribunal adoptarà una resolució definitiva sobre l'assumpte, si bé un aspecte del mateix, la inclusió d'una advertència sobre l'obligació de les persones afectades d'obeir l'alt tribunal, segueix vigent.

La decisió del TC es va notificar de manera personal al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas; als membres del seu Govern; a la presidenta del Parlament, Carmen Forcadell; als integrants de la Mesa de la cambra, i al secretari general del Parlament, Pere Sol.

El Govern no hi veu

Després de la reunió del Govern, La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va reaccionar al fet que el ple del TC hagués inclòs en el seu ordre del dia la impugnació del Govern contra la resolució independentista, després que el president de l'alt tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, hagués acordat amb els magistrats anul·lar-la aquesta setmana, abans de l'arrencada de la campanya de les eleccions del 20D.

Per a Munté, "no és una sorpresa" que el TC acceleri l'anul·lació de la declaració de ruptura que el Parlament va aprovar el passat 9 de novembre: "Era molt previsible", va afirmar.

Això no obstant, aquesta anul·lació "no canvia els efectes polítics de la declaració aprovada pel Parlament", va subratllat.

Munté va destacar que, a mesura que l'Estat va posant "obstacles" a les lleis o acords que s'impulsen des de Catalunya, el Govern "sempre ha trobat la fórmula de continuar avançant", amb el convenciment que cal dur a terme el mandat democràtic de les eleccions del 27S.

Per això, va fer una crida a "respectar les majories i els acords assolits al Parlament". La vicepresidenta considera que el TC està "totalment deslegitimat, fortament polititzat i utilitzat des del Govern central", però malgrat això ha justificat que la Generalitat segueixi presentant recursos d'inconstitucionalitat contra lleis estatals que vulnerin competències catalanes.