La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaríava afirmar ahir que si a Catalunya es manté l'Estat del Benestar és per la solidaritat de la resta d'Espanya. Sáenz de Santamaría va recordar que el finançament de l'Estat a Catalunya és "condicionat i condicional", ja que s'ha garantit que els fons del Fons de Liquidat Autonòmic (FLA) siguin destinats a fins públics i no independentistes després de pagar directament el Govern central als proveïdors catalans.

"Malgrat les incerteses i debilitats del Govern català, aquest Govern de Mariano Rajoy ha estat sempre el Govern d'Espanya i dels catalans", va assegurar Sáenz de Santamaría, alhora que va recordar els problemes de gestió de l'Executiu català i de finançament a curt, mitjà i llarg termini. Va insistir que "aquest Govern ha fet que els catalans no tinguin minvats els seus drets de benestar".

La vicepresidenta va afirmar que la incertesa catalana és el desafiament "més important" que ha afrontat Espanya després de la transició, i va dir que el que passi els pròxims dies a Catalunya ja no depèn d'Artur Mas sinó que li donin o no el seu suport els antisistemes "als quals ha venut el seu programa".

Va ser contundent en afegir que en aquests anys el Parlament català ha tingut iniciatives que xocaven amb la Constitució frontalment, però que l'última declaració d'obrir un procés d'independència "és un pas més que té música sobiranista però lletra ?antisistema".

Fortalesa jurídica

Sáenz de Santamaría va indicar que, això no obstant, el Govern central treballa políticament i jurídicament per la unitat. "Des de la fortalesa del consens s'ha enviat un missatge clar que no és possible governar contra la Constitució i contra l'Estat de Dret", va dir.

Per a la vicepresidenta tots els fulls de ruta plantejats pel govern català han desembocat en eleccions anticipades, i ha recordat que hi ha hagut tres eleccions en cinc anys i "no sé si n'hi haurà una quarta".

Això, va assenyalar, ha provocat no només una gran inestabilitat sinó també un "esquinç social i polític" molt important.