El líder del PSC, Miquel Iceta, creu que la posició de la CUP de mantenir el seu rebuig a investir Artur Mas condueix a "un ridícul i a un desprestigi" de la Presidència de la Generalitat i, en tot cas, el que ha provocat és que "la possibilitat d'unes eleccions al març es va obrint camí". Iceta va lamentar de nou que es tracti la Presidència de la Generalitat de Catalunya "com si fos una rifa o una tómbola".

La CUP va reafirmar ahir en una jornada de "debat nacional" el seu "no" a la investidura d'Artur Mas i, després de realitzar una consulta entre els assistents, va decidir seguir negociant "una alternativa". En aquest context, Iceta creu que "la CUP està sent coherent amb el que va dir; l'estrany és que Mas pensés que podia ser investit amb el seu suport".

Respecte a possibles acords entre el PSC i JxS, Iceta va explicar que "si es busca la independència i la il·legalitat, nosaltres no tenim res de què parlar". "Si el plantejament fos un altre, estaríem disposats. Però no ho sembla. Tal com han anat les coses, la possibilitat d'unes eleccions al març es va ?obrint camí. No acabo de veure que la CUP acabi votant Mas i tampoc veig Junts pel Sí proposant un altre candidat o candidata a la presidència", va apuntar.

Segons Iceta, al que condueix la situació actual és a "un ridícul i a un desprestigi de la institució de la Presidència, cosa que nosaltres ja vam posar en evidència en el primer debat d'investidura".

"S'està posant la Presidència de la Generalitat com si fos objecte d'una rifa, d'una tómbola. A sobre per no aconseguir res. La CUP està sent coherent amb el que va dir en la campanya electoral; l'estrany és que Mas pensés que podia ser investit amb el suport de la CUP. I el problema de la investidura és només un dia, però l'endemà cal governar. Jo mai ho vaig veure. És un absolut disbarat perquè aigua i oli no barregen", va concloure.

Per la seva part, la candidata del PSC a les eleccions del 20-D, Carme Chacón, va criticar el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, per agafar-se a la "poltrona" esperant que la CUP l'investeixi mentre el país està "paralitzat". "És insòlit que Mas vengui Catalunya esperant que la CUP li doni suport, és insòlit que tinguem Catalunya paralitzada mentre Mas s'agafa a la poltrona sabent que portem dos mesos sense govern i que hi ha sectors que no poden esperar més", va argumentar en roda de premsa, on va tornar a oferir el PSC per a un pacte de govern alternatiu. Al seu parer, unes noves eleccions serien "l'evidència més gràfica" del fracàs de Mas, que va perdent suport cada cop que convoca la ciutadania.

Chacón va reiterar l'oferta que ja va fer Miquel Iceta d'una majoria "catalanista" alternativa, "que sigui conscient que Catalunya ha de tornar a funcionar ja, que ha de tornar a ser capaç de dialogar i que el primer que ha de fer és enretirar aquest projecte de trencament que pretenen Artur Mas i la CUP". "És imprescindible que Catalunya torni a la drecera de la llei, de l'estat de dret", va reblat.

A parer seu, anar a les quartes eleccions en cinc anys serien la mostra més "gràfica" del "fracàs" de Mas, "que ha anat convocant i ha anat perdent suports però segueix agafant-se a la cadira". Chacón li ha demanat que busqui una majoria alternativa abans de tornar a convocar la ciutadania a uns nous comicis.