El conseller d´Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha anunciat aquest dimarts que el Govern presentarà un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem per la "discriminació arbitrària" que les mesures de control del FLA representen per als ciutadans catalans i els proveïdors de la Generalitat. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Mas-Colell ha lamentat que el govern espanyol intenti treure rèdits polítics del pagament del FLA del novembre, que és "una operació rutinària" entre administracions. El conseller també ha apuntat que el Govern enviarà aquesta setmana a Hisenda factures per valor de 2.715 milions d´euros que s´han de pagar amb el FLA.

D´altra banda, Mas-Colell ha recordat que el pagament del FLA del mes de novembre, que s´ha dedicat a abonar la factura farmacèutica, és una operació "ordinària". Per això, ha criticat que membres del govern espanyol, com la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, intentin "treure partit" d´una operació "rutinària". En aquest sentit, el conseller ha declarat: "Somriguin, però paguin. La seva actitud consolida el pensament de molts ciutadans catalans que només prenent les nostres pròpies decisions podrem ser un país amb estàndards europeus".

El conseller també ha assenyalat que el Govern enviarà aquesta setmana a Hisenda les factures que encara cal pagar amb el FLA de 2015, que ascendeixen a 2.715 milions d´euros. Davant dels retards del govern espanyol en pagament dels recursos d´aquest Fons, Mas-Colell ha lamentat que "acabarem el 2015 amb un retard similar al de 2014. Aquesta és una situació no ideal" i "injusta per als proveïdors de la Generalitat i els ciutadans catalans".

El titular d'Economia i Coneixement ha apuntat que el criteri de pagament de la Generalitat amb els recursos del Fons de Liquidtat és que "les despeses socials van primer" i ha recordat que la darrera remesa del FLA es va dedicar al pagament de les despeses dels farmacèutics proveïdors. "Tots els nostres pagaments són legals i van a despeses socials, però si el FLA no arriba algú es queda fora", ha conclòs.

Mas-Colell demana que els 3.034 milions del FLA extraordinari arribin abans de final d´any

El titular d´Economia i Coneixement ha afirmat que la Generalitat compleix amb les seves obligacions davant del govern espanyol, mentre que Hisenda encara no ha pagat res dels recursos addicionals del Fons de Liquiditat Autonòmic. Igualment, el conseller d´Economia ha mostrat la seva "preocupació" per les condicionalitats que s´imposen a Catalunya per rebre els 3.034 milions d´euros del FLA addicional, que el govern espanyol podria pagar en entregues mensuals durant 10 mesos i eventualment més tard del desembre, com han publicat diversos mitjans espanyols.

"Això seria molt greu. Davant d´això, és inevitable preguntar si els catalans som ciutadans de segona", ha afirmat Mas-Colell. El conseller ha exigit al govern espanyol que "el FLA extraordinari de 2015 cal pagar-lo el 2015 i abans del 31 de desembre de 2015 si pot ser". El responsable d´Economia ha reclamat també que aquests diners es paguin "sense discriminació en termes de termini en relació amb altres comunitats autònomes" i ha defensat que "els ciutadans i proveïdors no es mereixen" que aquests recursos arribin tard. Mas-Colell ha assenyalat que el govern espanyol recapta els impostos i que, per tant, "ara li toca pagar i ho ha de fer ja".

En aquest sentit, el conseller també ha mostrat dubtes sobre la capacitat de pagament del govern espanyol. "Si els proveïdors no cobren abans de finals d´any no hi haurà dubte de qui és el responsable i de qui és objecte dels dubtes de morositat. No alimentin aquests dubtes i desmenteixin-los pagant ja", ha sentenciat Mas-Colell.