La CUP manté i remarca que s'ha mogut i ha fet propostes en la negociació amb JxSí, tant en el terreny programàtic com en el de la investidura. Així, tot i mantenir el veto a l'actual president en funciona, Artur Mas, els anticapitalistes han volgut reforçar el seu posicionament fent públiques les cinc propostes alternatives a la investidura del candidat de JxSí que asseguren que han posat sobre la taula des que estan negociant, i que han estat rebutjades. Les ofertes que la CUP explica que han fet van des d'investir president a Raül Romeva com a "candidat de consens", fins a una copresidència entre dos, passant per un lideratge del Govern rotatiu, la fórmula de tres presidents simultanis o reservar un càrrec de comissionat internacional per a Artur Mas.

L'intercanvi d'acusacions públiques sobre immobilisme són constants en els darrers dies entre JxSí i la CUP. Després que Raül Romeva hagi sortit aquest dilluns a la tarda en roda de premsa instant als anticapitalistes a demostrar que tenen "voluntat d'acord" i insistint que qui m´s s'ha mogut en les negociacions és el seu grup, la CUP ha volgut replicar els arguments fent públiques en un comunicat les cinc propostes que afirmen que JxSí ha rebutjat per a la presidència de la Generalitat i que haguessin significat un acord immediat entre les dues formacions.

I és que, que la CUP mantingui que la presidència "no recaigui en la persona d´Artur Mas, sinó que recaigui en un perfil que respongui millor a la concreció del consens", no és, segons els anticapitalistes, cap impediment per tancar un pacte amb JxSí. Segons la CUP, la primera de les propostes que van fer passava per "investir un president de consens". "Es va fer la proposta concreta que el candidat sigui el cap de llista de JxSi, entenent que pel fet que ha ocupat aquesta posició ha aglutinat el suport dels partits i independents que conformaven la candidatura i compta, a més, amb el suport del grup parlamentari de la CUP i podria, a més, no generar el vot contrari d´altres formacions", expliquen, apuntant a Raül Romeva.

La segona de les fórmules passa pel "lideratge polític coral", on "tres persones visualitzarien la direcció del nou Govern de forma col·legiada i mancomunada i amb responsabilitats en les àrees clau del Govern Provisional: Emergència Social, Procés Constituent i Internacionalització del projecte republicà". "Malgrat la normativa vigent només permet investir un únic President, apostem perquè aquest lideratge polític es fixi en el mateix Ple d´Investidura, proposant que s´investeixin alhora els tres presidents, compartint la intervenció i generant imaginari col·lectiu i mancomunat des del primer moment", afirma la CUP que va posar sobre la taula.

Aquestes dues propostes eren les més conegudes, peròno han estat les úniques, segons el document de la CUP. Els anticapitalistes asseguren que també han ofert la possibilitat de potenciar una "presidència rotatòria". Així, tot i que la llei no ho contempla, la CUP "creu que en aquests 18 mesos hi podria haver la rotació presidencial a fi i efecte de consolidar, simbòlicament, la transversalitat de l´aposta independentista".

El sistema de la "co-presidència" també ha estat sobre la taula, segons la CUP. "Malgrat la normativa vigent només permet la investidura d´un president i d´un conseller en Cap o vicepresident, entenem que la normativa podria revisar-se a fi i efecte d´adaptar-la a una nova vocació política; construir un sistema menys presidencialista i que ens acosti amb fórmules més democràtiques al procés constituent", asseguren al comunicat.

Per últim, la CUP explica també que, en la línia del seu argument de no voler desfer-se de Mas malgrat vetar-lo en la presidència, han fet una proposta per a ell. "Entenem que Artur Mas podria tenir un paper clau en la internacionalització del procés, i en aquest cas, entenem que un Comissionat nomenat pel Govern i avalat per la majoria Parlamentària podria permetre que es visualitzés en l´àmbit internacional com a una figura que, aprofitant el cabal de la Presidència autonòmica, es visualitzés com l´ex President autonòmic que treballa per la construcció de la República independent", conclouen.