La coalició Junts pel Sí es va quedar sola a la Junta de Portaveus del Parlament en la votació de la fórmula de càlcul de senadors de designació autonòmica i, finalment, tindrà quatre senadors, un menys del que pretenia, perquè la CUP es va alinear amb la resta de grups de l'oposició.

Una de les qüestions que es va abordar a la reunió de la Junta de Portaveus va ser la fórmula a utilitzar per a la designació de senadors autonòmics: o bé el sistema D'Hondt, que prima els grups majoritaris, o bé el de restes majors, que aporta més proporcionalitat a aquest repartiment.

Segons fonts parlamentàries, Junts pel Sí va defensa el primer mètode, que li permetia designar cinc senadors, per dos de Ciutadans i un del PSC, deixant sense representació Catalunya SíQue Es Pot i PP. Però la CUP es va desmarcar de la coalició independentista i va votar amb la resta de forces de l'oposició a favor que la fórmula a utilitzar fos la de restes majors, de manera que finalment Junts pel Sí elegirà quatre senadors, un menys del que pretenia, mentre que Ciutadans, PSC, SíQueEsPot i PPC tindran un senador cadascun.

Malgrat que C's sortia beneficiat amb el sistema D'Hondt, que li donava un senador més que el que tindrà finalment, aquesta formació havia acordat, en el marc de l'"Acord pel Pluralisme" amb PSC, SíQueEsPot i PPC, utilitzar el segon sistema i permetre més pluralitat en la designació de senadors.

Els grups tindran ara de termini fins al 9 de desembre per presentar els seus candidats a senadors, encara que probablement es podria ampliar aquest termini per formalitzar una proposta conjunta, que s'intentarà que sigui equilibrada en la qüestió de gènere.

També la junta de portaveus

D'una altra banda, la Junta de Portaveus va acordar que la distribució dels 23 membres de la Diputació Permanent -òrgan que segueix operatiu en els períodes en què el ple no es reuneix- sigui també amb l'aplicació del sistema de restes majors, de manera que JxS tindrà deu membres, per quatre de C's, tres del PSC, dos de SíQueEsPot, dos del PPC i dos de la CUP.

També es va acordar iniciar el procediment per constituir les quatre comissions que regula directament el reglament (estatut dels diputats, reglament, peticions i matèries secretes i reservades) i les tres creades per llei (Síndic de Greuges, Sindicatura de Comptes i control de l'actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) En aquest sentit, les comissions que no tenen una composició específica marcada pel reglament les integren 21 membres: deu de JxS, quatre de C's, dos del PSC, de SíQuEsPot i de PPC i un de la CUP.

Pel que fa a les comissions legislatives, de moment no es poden constituir ja que el reglament estableix que correspon al ple acordar per majoria absoluta el nombre i àmbit de treball la setmana següent de la investidura presidencial.

Finalment, la Junta va acordar demanar a la Mesa del Parlament que obri un nou termini d'esmenes a l'articulat de la proposició de llei de renda garantida de ciutadania, perquè es pugui agilitar la seva tramitació. Aquesta proposició de llei és fruit d'una Iniciativa Legislativa Popular que en la legislatura anterior no va arribar al debat final del ple i que per tant continuarà tramitant-se en aquesta.