Procés sobiranista

JxSí insta la CUP a demostrar que té voluntat d'acord

Romeva reclama a la CUP que miri "amb més perspectiva" la proposta de presidència coral i que no se centri només en el nom del president

30.11.2015 | 19:57
Romeva amb Rovira, Rull i Turull.

Junts Pel Sí ha tancat files aquest dilluns entorn del seu "únic" candidat a la presidència, Artur Mas, i de la seva proposta de govern col·legiat. Raül Romeva i onze pesos pesants més del grup parlamentari han participat en una roda de premsa al Parlament per exhibir unitat de resposta davant del debat nacional que la CUP va fer aquest passat diumenge. Romeva ha destacat la voluntat d'acord dels 62 diputats que representa i ha confessat no haver entès què va decidir l'esquerra anticapitalista a Manresa. "Instem la CUP a demostrar per la via dels fets la seva voluntat d'arribar a un acord", ha expressat. Segons ell, "el problema de fons" continua sent el nom del president, perquè en la resta de temes –inclòs el pla de xoc social- s'està avançant. Per això, ha demanat a la CUP que miri "amb més perspectiva" la proposta de presidència coral i no se centri només en qui serà el president.

"Nego que no s'hagi posat res sobre la taula. Les propostes hi són", ha subratllat Romeva, molest per algunes de les crítiques que la CUP ha llançat sobre JxSí. De fet, ha emplaçat l'esquerra anticapitalista a demostrar "per la via dels fets" que té tantes ganes d'arribar a un acord com els 62 diputats de la majoria.

"De propostes sobre la taula n'hem fet moltes i crec que es mereixen una reflexió més enllà de si ens agrada o no un nom en concret", ha indicat. Romeva ha assegurat que en la resta de temes a debat –inclòs el pla de xoc- les converses han avançat satisfactòriament i és només en la qüestió de la presidència on hi ha un obstacle, de moment, insalvable. "Si deixem el nom a banda, respecte a la resta d'àmbits hi ha hagut una clara voluntat d'acord recíproca", ha afegit.

Romeva ha remarcat que l'única "línia vermella" que ha posat JxSÍ en les negociacions –més enllà de Mas- és que tot el que s'inclogui en l'acord ha de ser factible. "No podem acordar res que no sigui aplicable ni prometre res que no puguem complir", ha deixat clar en referència a algunes de les propostes de l'esquerra anticapitalista, sense concretar-ne cap.

"L'escenari que ens plantegem és l'acord. La pregunta és si per part de la CUP hi ha voluntat d'acord. El que va sortir de la jornada de debat d'ahir no deia explícitament si volen aquest acord", ha reiterat Romeva, que ha recordat que Artur Mas és el candidat de 62 dels 72 diputats independentistes i només n'hi ha 10 que volen una opció alternativa.

El moment "d'excepcionalitat" que viu el país necessita, segons el diputat de JxSí la investidura d'un govern que comenci a treballar tant per la independència com per resoldre l'emergència social. "Tenim urgències socials que no podem afrontar perquè no ho pot fer el govern en funcions. I la declaració d'inici del procés no la podem posar en pràctica sense un govern investit", ha explicat. Per això, "quan abans millor", JxSí confia en arribar a l'acord que desencalli les negociacions. Un acord que necessàriament creuen que s'haurà de basar en la proposta de presidència coral que van fer arribar a la CUP i en la que la figura del president delegaria responsabilitats en tres persones més.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema