Junts pel Sí (JxS) va retreure la CUP que persisteixi en el seu veto a la investidura d'Artur Mas com a president i elsva reptar a demostrar "amb fets" que vol arribar a un acord que faci possible iniciar el procés independentista.

La tibantor entre les dues forces independentistes es va elevar ahir un grau més, després que diumenge les bases de la CUP, reunides a Manresa, certifiquessin el seu rebuig a investir Mas, una negativa que de moment impedeix posar fi a la interinitat de l'actual Govern i que si no es resol abans del 10 de gener conduiria automàticament a unes noves eleccions al Parlament el proper març.

La direcció del grup parlamentari de JxS es va reunir ahir a la tarda per analitzar el debat celebrat per la CUP, a la qual va recriminar que en les votacions sobre diferents escenaris no oferís un "missatge clar" sobre la seva postura negociadora.

Raül Romeva, que va encapçalar la llista de JxS a les eleccions del 27S, va criticar l'esquerra anticapitalista per "no explicar com tocava" quin és l'estat real de les negociacions, ja que d'una banda va sotmetre a votació un escenari que "no està a sobre de la taula", com és el d'investir un candidat alternatiu a Mas, i per un altre va obviar interrogar les seves bases sobre la proposta d'estructura de govern compartit plantejada per CDC i ERC.

A més, Romeva va subratllar que les taules de negociació que aborden un pla de xoc amb mesures d'emergència social i els passos del procés constituent d'una futura "república catalana" estan "a les portes d'arribar a acords significatius", però tot està bloquejat de moment per un "problema estrictament de nom".

Romeva, que es va autodescartar com a candidat de consens, va recalcar que el seu grup no renuncia a Mas i va instar la CUP a demostrar "per la via dels fets" que hi ha "voluntat d'acord".

Amb més contundència es va expressar el candidat de Democràcia i Llibertat per a les eleccions generals, Francesc Homs (CDC), que va acusar la CUP de mostrar una "actitud incoherent" amb Catalunya per la seva "cultura del veto", que els impedeix "sumar" amb JxS.

Des de Twitter, el número dos de la seva candidatura, el també convergent Carles Campuzano, va anar més enllà i va denunciat que "el problema de fons de la CUP és una cultura política autoritària i poc democràtica que no accepta la legitimitat dels que no pensen com ells".

També el cap de llista d'ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, va advertir la CUP que "l'adversari polític és el PP, Ciutadans i el PSOE" i no Artur Mas, perquè sense aquest últim "no hi haurà independència". Segons aquest candidat republicà, "només cal escoltar les reaccions d'alguns" després de l'assemblea de la CUP "per prendre consciència de la importància d'aconseguir un acord".

Rufián es va mantenir inflexible, no obstant això, en indicar que l'únic candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat és Artur Mas, perquè "pot agradar més o menys, però això ara no va d'elegir un polític o un altre, sinó d'aconseguir la independència".

Rufián va afirmar que "la millor forma de descobrir si Mas va seriosament o no és fer-lo president, i per això demanem als companys de la CUP que premin aquest botó".