El candidat de Democràcia i Llibertat el 20-D, Francesc Homs, va afirmar que la culminació de la independència s'ha de fer a través del "diàleg, la negociació i el pacte" amb l'Estat espanyol. D'aquesta manera l'encara conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya va sortir al pas de les crítiques que certs sectors independentistes per unes declaracions anteriors en què propugnava l'acord amb Madrid, durant la presentació del programa electoral de la seva candidatura.

Francesc Homs va argumentar que "diàleg, negociació i pacte" són l'única garantia per aconseguir el reconeixement de la comunitat internacional. Homs va negar que hi hagi dubtes sobre l'objectiu i va assegurar que el compromís amb la independència és "rotund". Va explicar que cal arribar-hi des ?d'una "imprescindible serenitat" i moderació: "No venim a guanyar cap concurs d'indepen?dentistes de cap de setmana", va indicar.

Homs va explicar que el diàleg amb Madrid apareixia al programa electoral de Junts pel Sí i que s'inclou ara al de Democràcia i Llibertat i també està reflectit a la declaració del Parlament de Catalunya aprovada amb els vots de la CUP. "Amb el dret a decidir també vam anar a Madrid i ens van dir que no, però no per això ho vam deixar córrer", va recordar també Homs, que va opinar que l'intent de negociació de la consulta del 9-N és el que ha portat ara a una majoria independentista al Parlament de Catalunya després de les eleccions del 27-S. El candidat de Democràcia i Llibertat va tornar a plantejar ara aquesta estratègia i va negar que el diàleg faci rebaixar cap pretensió. En aquest sentit, Homs va afirmar que "la proposta de diàleg, negociació i pacte és essencial per guanyar la credibilitat de la comunitat internacional i per demostrar que amb l'Estat espanyol no hi ha res a fer".

Per contra, Homs entén que a Madrid "l'aproximació al pacte l'afronten com un xantatge i això és per manca de cultura democràtica", mentre que a Catalunya el diàleg "forma part de la nostra raó de ser com a país. Sempre ho hem entès com a positiu i no com una claudicació", va etzibar.

Tolerància 0 amb la corrupció

El candidat de Democràcia i Llibertat també va explicar que el programa electoral de la coalició és "intolerant" amb la corrupció: "Fer un país nou requereix una manera diferent de fer política". Homs va dir que la formació serà "radical" amb aquesta qüestió. "Ens ofèn la gent que no ha fet les coses ben fetes", va assegurar Homs, qui va destacar que "aquesta malaltia, lamentablement, no té gaires fronteres". Per això va indicar que per fer front a aquesta situació cal "començar per casa" i es va comprometre a fer neteja en el si del seu partit "si és que no s'han fet les coses bé".

L'"agressió" del FLA

En referència al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) el candidat de Democràcia i Llibertat va ?ironitzar sobre les seves sigles i va dir que en realitat signifiquen "Fons de Liquidació de ?l'Autogovern", un atac, va dir, al qual "cal respondre a les urnes". "Això que estan fent amb el FLA és un atac als farmacèutics, la cultura, els emprenedors...", va dir Homs. "Són una acció deliberada d'atac i d'ofec a Catalunya", va afegir.

Pel candidat del nou partit que integra CDC, DC i Rcat "el Partit Popular ja ha decidit desacomplexar-se a base d'intentar agafar vots a tot Espanya amb una política molt agressiva amb Catalunya".

El candidat de Democràcia i Llibertat va indicar que la seva és una "proposta excepcional" per fer possible la independència des d'una actitud de serenitat i moderació per contraposar als atacs "descarats i desacomplexats" del PP.