Ruptura, pla de xoc, procés constituent i una presidència alternativa a Artur Mas. És l'escenari que més consens ha generat al Debat Nacional de la CUP aquest diumenge a Manresa, ha explicat el diputat Benet Salellas, al costat d'Anna Gabriel. A crits d''Alerta Convergència se'ns acaba la paciència', els cupaires seguiran negociant, s'emplacen a una assemblea nacional i avisen: "Si hi ha eleccions serà perquè Junts pel Sí no ha mogut la fitxa que la gent demana que mogui", ha dit Gabriel. Els ha recomanat no fer "xantatges ni pressions" perquè amb la CUP "no funciona" i ha afegit: "Volem aturades de privatitzacions, reversions de retallades i compromís ferm amb la resolució d'inici del procés, no hi ha fa res recorreguda al TC".

Més de set hores de Debat Nacional de la CUP. I l'escenari més plausible per la militància és que la presidència de la Generalitat no recaigui en Artur Mas. La CUP per tant manté el 'no' a la investidura del candidat de Junts pel Sí des del 27-S. L'escenari de l'esquerra independentista és pla de xoc, ruptura amb l'estat espanyol, procés constituent i una figura "alternativa" a Mas. Així de clar ho ha dit, i entre aplaudiments, el diputat Benet Salellas.

El parlamentari ha assegurat també que es mantindran a la taula de negociació fins que no es posin sobre la taula precisament tots aquests elements. I és que el Debat Nacional, que ha reunit 1.300 persones al pavelló del Nou Congost de Manresa, ha conclòs per votació que aquesta és la via per la qual encaminaran les negociacions amb Junts pel Sí. Ni una investidura de Mas amb condicions, ni esperar el 20-D per interpel·lar Catalunya Sí que es Pot ni apostar directament per noves eleccions. Després de sentir-se els arguments de la comissió negociadora, de les agrupacions territorials i de les organitzacions que orbiten al voltant de la CUP han pres paraula els militants: per sorteig i amb ponderació per gènere per acotar-se als horaris previstos.

Les conclusions les han resumit Salellas i la portaveu parlamentària dels cupaires Anna Gabriel. "S'ha acabat el relat que la CUP imposa, fa xantatge i que s'enroca. La CUP anuncia que seguirà treballant i proposant però hi ha qui té deures concrets aquest vespre: volem aturades de privatitzacions, reversions de retallades i compromís ferm de la resolució de l'inici del procés, no hi fa res al TC si vam dir que no el reconeixíem i que era il·legítim".

Si es convoquen eleccions, serà per Junts pel Sí

Després del Debat Nacional d'aquest diumenge, l'esquerra independentista ha aviat que passa ara a l'ofensiva. "Mai" han posat les eleccions sobre la taula en la negociació amb els de Raül Romeva, ha assegurat Gabriel. "Ho han fet ells i continuarà sent així. Si hi ha eleccions serà perquè Junts pel Sí no ha mogut la fitxa que la gent demana que mogui".

De fet, en aquest mateix sentit, Salellas ha recriminat les paraules d'aquest dissabte d'Artur Mas demanant moviments a la CUP. Així ha reivindicat les "cinc propostes" que ja els ha ofert l'esquerra independentista: "No hem parat de moure's ni un moment", ha dit en recriminar a la coalició CDC-ERC que no vulgui canviar paradigmes de retallades i privatitzacions, ni hagin canviat de candidat des de la nit del 27-S.

"No cal que segueixin fent xantatges ni pressions, no funciona, dediqueu els esforços a donar resposta", ha etzibat Gabriel a la part final del seu discurs. Sense concretar encara la data -depèn de si s'arriba a acord amb Junts pel Sí- la CUP ja s'ha emplaçat a una propera assemblea nacional, conscients que el seu model polític no encaixa amb la de la resta de formacions. "La CUP decideix en base el millor que té", ha resolt la portaveu. La militància és "el cordó que ens fa irreductibles" i que demana als diputats que passin "a l'ofensiva", que premin "l'accelerador per demanar respostes concretes a necessitats concretes". De fet, per la CUP les eleccions del 27-S eren tan plebiscitàries com constituents i per això volen ara que les negociacions se centrin també en el pla social. "El què, el com, el quan i el qui estiguin a l'alçada de les circumstàncies; [....] amb els mínims que reclama el país".

Un sol puny

I al llarg de la jornada, molt d'hermetisme: només la part final de l'acte ha estat oberta a la premsa -amb xiulada inclosa quan se'ls ha permès l'entrada a l'interior del pavelló. De la intervenció inicial se n'ha encarregat la diputada Gabriela Serra, que ha apel·lat al caràcter divers i a l'hora unit de la CUP. "A casa discutim, som fidels a les nostres opcions, busquem coherències i diferències, però quan la CUP surt per la porta som un puny, només tenim una cara i un sol esperit; i això els fa molta por".

El següent d'intervenir ha estat l'exdiputat David Fernández que ha plantejat tres dilemes -"Mas o març, endins o enfora, i les formes o el fons- i una certesa: que neix un nou cicle. "Consigna de resistència", ha arengat als militants. "Ens trencaran la cara però mai el somriure, hem vingut a guanyar. I no fallarem mai a la llibertat política del nostre poble, del carrer no ens en faran mai fora, ni fallarem mai a la justícia social de la nostra gent [...] Tenim la certesa que tu, i ella, i els refugiats que vindran són imprescindibles, som qui posarem dempeus el país, fundarem una república democràtica, social, feminista i ecològica; vosaltres sou els imprescindibles", ha conclòs abrandat.