El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, ha instat el govern espanyol a posar sobre la taula una "agenda de reformes" i a afrontar la problemàtica amb Catalunya. "No hi haurà ningú a Espanya amb sentit d'Estat que es mobilitzi i abandoni definitivament la inacció?", s'ha preguntat. Amb la vista posada en el 20-D, Vila ha instat els partits a presentar una "diagnosi serena i objectiva" sobre la situació amb Catalunya per superar l'etapa del no-diàleg. El conseller ha anat més enllà i, fins i tot, ha dit que les propostes reformistes no les hauria de votar el Govern sinó que caldria "interpel·lar directament els catalans". En clau interna, ha declarat que Catalunya necessita un "govern previsible" perquè "genera confiança i seguretat".

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, ha estat l'encarregat de la sessió inaugural de la XX Trobada d'Economia de s'Agaró, on ha intervingut davant d'un auditori ple d'empresaris i representants polítics de diverses formacions.

Malgrat l'acte té un marcat to econòmic, el conseller també ha aprofitat per parlar de política. Segons ha remarcat, les eleccions del passat 27 de setembre van posar sobre la taula que 1,8 milions de catalans volen la independència. Tot i això, ha reconegut que el resultat "evidentment no és majoritari".

Segons Vila, el "conflicte" no neix d'un "relat inventat per les elits polítiques" sinó que són els ciutadans els que empenyen per canviar una situació. "Si alguna cosa ens deixa el procés, més enllà de la seva consecució final, és que ha aconseguit una reconciliació de la ciutadania amb les institucions", ha manifestat Vila.

Per al conseller, els catalans que han votat en clau d'independència ho fan per capgirar "el repartiment de poder". "El conflicte es justifica perquè Espanya no ha fet de la diversitat un valor, sinó un problema i la ciutadania ha dit prou", ha remarcat Vila, que considera que no seria "assenyat" fer veure que aquest sentiment no existeix.

Missatge als partits espanyols

Amb la vista posada en les eleccions del 20 de desembre, Vila ha instat els partits espanyols a posar sobre la taula una "agenda de reformes" per superar aquesta situació que viu Catalunya. "No hi haurà ningú a Espanya amb sentit d'Estat que es mobilitzi, abandoni definitivament la inacció?; caldrà que els polítics joves siguin els que prenguin les regnes de l'agenda reformista?, s'ha preguntat.

A més, Vila considera que qualsevol reforma en aquest sentit -no ha concretat només si en la vessant econòmica o també en clau constitucional- no hauria d'estar pensada perquè l'aprovés el Govern de la Generalitat sinó que s'hauria d'interpel·lar directament als catalans perquè hi diguessin la seva. "Si molts estan convençuts que la majoria dels catalans els recolzaria, perquè no arriba aquesta reforma?", s'ha qüestionat.

Un Govern previsible és "saludable"

En clau interna, Santi Vila també ha defensat que a Catalunya li cal un "Govern previsible". "És un valor poc de moda però que a mi m'agrada reivindicar", ha manifestat Vila. El conseller considera que aquest tipus de governs genera "confiança i seguretat" i, per això, s'ha mostrat esperançat que Artur Mas seguirà essent el president de la Generalitat. "Per a l'activitat econòmica és molt saludable un govern previsible perquè genera confiança i seguretat", ha remarcat.

No caure en el cofoisme i impulsar més reformes

Vila ha compartit taula amb el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que s'ha encarregat de posar el contrapunt econòmic a la intervenció amb marcat to polític, i amb inevitables referències al procés, que ha fet Santi Vila.

Valls ha demanat que el nou govern estatal que surti del 20-D no caigui en el cofoisme de la recuperació. "Les perspectives de creixement a curt termini són bones, però els factors de fons no han millorat suficientment durant la crisi", ha dit el president de la Cambra, en referència a la necessitat de garantir l'estabilitat pressupostària i aprofundir en "més reformes estructurals".

"Cal millorar la productivitat i impulsar la creació d'ocupació, perquè sinó la recuperació serà curta", ha insistit el president de la Cambra de Comerç. "Per això, els polítics han de defugir el risc d'una complaença excessiva; estem en el bon camí, però cal persistir perquè hi ha el perill que la recuperació faci oblidar a les institucions que cal mantenir el procés reformista", hi ha afegit.

Per al president, la fórmula per impulsar la recuperació passa, entre d'altres, per lluitar contra el frau amb reformes fiscals, generalitzar els mecanismes de control de la despesa pública, millorar els programes educatius i reformar les administracions per fer-les "més àgils i eficaces".

La trobada de s'Agaró, que organitzen conjuntament la Fundació Olof Palme, la Cambra de Comerç de Barcelona i 'La Vanguardia' ha comptat amb representants del món polític i econòmic entre les fileres d'assistents. Hi eren el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; l'expresident de la Generalitat i actual senador José Montilla; l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu o el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta.