El síndic de greuges, Rafael Ribó, va assegurar aquest divendres que la residència de persones grans inundada el passat 3 de novembre a Agramunt -Urgell-, on van morir quatre ancianes, no s'hauria d'haver construït mai, perquè està en una zona inundable de la conca del riu Sió. Així, la normativa general impedeix construir a menys de 100 metres de la llera del riu, i el geriàtric està a uns 50 metres. Per això, va responsabilitzar a l'ajuntament, però també a la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Sobre l'actuació dels serveis d'emergències la nit de la inundació, va dir que bombers i policies van ser professionals, però el Centre d'Emergències de Catalunya no va actuar amb prou agilitat. Menys d'un mes després dels tràgics fets, el Síndic va acabar un informe força exhaustiu sobre les possibles causes de la inundació mortal i possibles solucions. L'origen de tot és la construcció de la residència en una zona del nucli d'Agramunt considerada punt crític inundable des de l'any 2002, pocs mesos abans que el promotor de l'edifici demanés la llicència d'obres.

Prohibit construïr per llei

Aquell mateix any, també abans que es demanés el permís d'obres, va entrar en vigor una llei que impedia la construcció de noves edificacions en zones inundables. La normativa impedeix construir a menys de 100 metres de la llera del riu, i la residència és a uns 50 metres. Per això, es considera que és una zona inundable aproximadament cada deu anys, el nivell més alt de risc. A una zona propera, a uns 100 metres, hi ha una llar d'infants i una escola de música.Per això, el Síndic considera que l'Ajuntament no hagués hagut de permetre la construcció, ja que hauria d'haver demanat informes a la CHE i a l'ACA que "necessàriament" haurien estat desfavorables.

També la Generalitat hauria d'haver impedit la construcció, va dir el Síndic, o almenys, en inspeccions posteriors, prendre mesures. De fet, el propi pla d'autoprotecció de la residència admet que és una zona inundable, cosa que encara faria més incompatible situar dormitoris amb persones de mobilitat reduïda o problemes cognitius severs a la planta semisubterrània. Per això, considera que hi ha hagut un "cúmul de negligències administratives".