Artur Mas ha lamentat que Catalunya hagi de demanar "caritativament" els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) a l'estat espanyol, assegurant que són uns recursos que originàriament provenen de les arques catalanes. Durant la cloenda de la 5a jornada del Pla de Salut celebrada a Sitges aquest divendres, el President de la Generalitat en funcions ha criticat la necessitat de demanar recursos al Ministeri d'Hisenda "per poder aguantar un sistema que el país com a tal és capaç d'aguantar-lo i millorar-lo". D'altra banda, respecte la situació política catalana, Mas ha ironitzat sobre les negociacions amb la CUP: "a vegades ens compliquem l'entorn dins de casa nostra" i ha afegit que " quan bufa tramuntana, n'hi ha alguns que volen que sigui més forta".

Artur Mas ha lloat la feina feta pels professionals de la Salut durant els darrers cinc anys, assegurant que s'han assolit la majoria dels objectius plantejats, i que s'ha fet enmig de "condicions meritòries" a causa del context econòmic. Mas ha estat especialment punyent a l'hora de criticar els recursos del sistema de salut, lamentant que els darrers anys s'ha repetit una "infradotació crònica".

En aquest sentit, el President en funcions ha recordat que històricament el Govern havia pal·liat la situació gràcies a l'endeutament, i ha apuntat que ara "el repte que té Catalunya com a país i com a societat és que pugui tenir recursos i capacitat de decisió en línia amb la seva pròpia capacitat de generar activitat i riquesa". Per Mas, mentre Catalunya no depengui de si mateixa, "sempre anirà coixa".

Davant aquesta situació, Mas ha lamentat que existeixi la necessitat de demanar a l'estat espanyol el suport del FLA: "algunes vegades haurem de donar la impressió que hem d'anar a demanar amb la mà estesa, a veure si algú caritativament ens deixa diners ha finals de mes", ha etzibat.

"Perspectiva" per afrontar el procés polític

D'altra banda, Artur Mas ha demanat traslladar "l'esperit col·laboratiu" del sistema de Salut a "l'ambient general del país". Així, ha fet una crida a "fer servir l'enginy" per afrontar un "entorn envers", fent un paral·lelisme entre la situació econòmica amb què han treballat els metges els darrers anys i la situació política amb què s'enfronta el procés sobiranista.

Davant les negociacions polítiques que JxS manté amb la CUP, Mas ha demanat "agafar perspectiva", i ha recordat que el "canvi de registre" en què es troba Catalunya va començar fa escassament tres anys, assegurant que "és poc temps" en termes històrics. En aquesta línia, Artur Mas ha demanat "tenir el cap fred per entendre que les dificultats hi són", alhora que s'ha mostrat esperançat, afirmant que "totes les dificultats es poden arribar a superar".