La prevenció de les malalties mentals i l'obesitat seran dos dels principals blancs de la sanitat catalana durant els pròxims anys, en el marc del Pla de Salut 2016-2020, ja que el combat d'aquestes patologies ha estat més lent del que s'esperava l'últim quinquenni.

Així ho va apuntar el conseller de Salut en funcions de la Generalitat, Boi Ruiz, durant la jornada anual de balanç de l'actual pla, que ha reunit més de 2.000 professionals a Sitges. La majoria dels indicadors del Pla de Salut 2011-2015 evolucionen de forma positiva, alguns d'ells fins i tot més ràpidament del que s'esperava, com és el cas de la reducció de la taxa de mortalitat en càncer i en malalties respiratòries.

També destaca la reducció de la taxa de mortalitat derivada de malalties cardíaques, que ja ha aconseguit l'objectiu marcat per a 2020, amb 38,5 defuncions per a cada 100.000 habitants. En el cas del càncer de mama, la taxa de mortalitat, de 19,3 casos per cada 100.000 habitants, és només una dècima superior a l'esperada per a d'aquí a cinc anys. El conseller de Salut va celebrar aquests registres, que ha considerat encara més lloables per haver-se obtingut en una època d'estretors pressupostàries, que se sumen a l'"infrafinançament crònica" de Catalunya.

"Orgullós de la sanitat"

"Em sento orgullós del sistema sanitari públic d'aquest país", va assegurar Ruiz, que va afirmar que Catalunya és "referent i exemple" a escala internacional, encara que ha lamentat que "a vegades, quan juguem a casa, sembla que juguem en camp contrari". Per avançar en les "fites no assolides" i consolidar l'avanç en els altres àmbits, Ruiz va explicar que serà clau la implicació de tots els departaments de la Generalitat, com el d'Educació, per conscienciar els més petits de la importància de moure's i mantenir uns hàbits de vida saludables. "Gairebé el 80% dels condicionants de la salut depenen d'elements externs al propi sistema sanitari", va apuntar el conseller en funcions.

En aquesta línia, durant la jornada d'ahir es va presentar un vídeo que fa apologia de bons hàbits a implementar el dia a dia, com caminar per anar a la feina, practicar esport o menjar sa. Durant la seva intervenció en la clausura de la jornada, el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, va recalcar que, després de 25 anys d'existència, els plans de salut catalans han demostrat ser precursors de resultats palpables.