Junts pel Sí va oferir a la CUP una proposta per a un "Govern de transició" amb un sol president i tres "comissions de govern", una d'elles dirigida per un vicepresident, que treballarien de forma col·legiada amb el cap de l'executiu, que se sotmetria a una qüestió de confiança en 10 mesos.

En un comunicat, JxSí va remarcar que en aquest govern el president de la Generalitat mantindria "les seves atribucions pròpies" i es nomenaria un vicepresident, que assumiria la comissió delegada d'Economia, sense concretar noms, encara que aquesta àrea recauria amb tota probabilitat en el president d'ERC, Oriol Junqueras.

Les altres dues comissions de Govern serien les d'Assumptes Institucionals i d'Exteriors, que assumiria en un principi Raül Romeva, i la de l'estat del Benestar, que seria per a Neus Munté. La proposta és un nou intent per acostar la CUP a l'acord abans de l'assemblea que la formació antisistema celebrarà aquest ?diumenge per debatre sobre la possibilitat de donar suport a un govern d'Artur Mas, el candidat de JxSí a la presidència que els cupaires ja han descartat investir dues vegades.

L'estructura presentada per JxSí aprofundeix en la proposta que va llançar Mas en el segon debat d'investidura: una presidència a les seves mans però amb la direcció compartida amb tres persones més, que segons fonts de les negociacions serien en principi Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté.

La proposta donada a conèixer ahir inclou, com a nous detalls: que hi haurà un vicepresident i tres comissions de govern, una estructura que JxSí veu "prou fort per fer front a les envestides de l'Estat" i que atorga "l'equilibri necessari per encarar la difícil gestió del dia a dia i el compliment del mandat ciutadà" de dur a terme el "canvi de legalitat".

Segons el comunicat, el president i el vicepresident acordaran mecanismes de coordinació de les tres comissions delegades, amb la finalitat de "reforçar aquest caràcter de Govern de transició". A més, donada l'"excepcionalitat del moment", al cap de deu mesos el president de la Generalitat es compromet a sotmetre's a una qüestió de confiança, un mecanisme de control parlamentari que serviria per avaluar el compliment dels compromisos acordats.

Segons la normativa, el president necessitaria una majoria simple del Parlament per poder mantenir el càrrec, així que requeriria el vot favorable de la CUP si la resta de partits de l'oposició s'oposen.

"S'ha de moure tothom"

Per la seva banda, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va avisar que per arribar a un acord que desencalli la seva investidura no valen les posicions fixes: "Nosaltres ens estem movent, però ha de moure's tothom".

"En un moment de complexitat política tan gran i amb un repte tan gran que tenim cal fer les coses diferents, no podem gestionar el futur i el present simplement amb les claus del passat", va advertir en declaracions als mitjans després d'intervenir en la clausura de l'Assemblea General Extraordinària del Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya.

En aquest sentit, Artur Mas també va voler destacar que la seva proposta per facilitar la investidura, que implica una presidència més col·legiada, "no disminueix les funcions que la llei atorga al president de la Generalitat", ja que la llei "marca opcions molt clares".