"És absurd imaginar que una part d'un estat membre pugui ser expulsada sense negociació prèvia en cas d'independència". Aquesta ha estat la valoració que aquest dijous ha fet el professor de la universitat d'Edimburg i antic jutge del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, David Edward, sobre la pertinença d'una Catalunya independent a la UE.

Edward i altres experts acadèmics europeus van participar a Edimburg en un debat sobre els reptes i oportunitats de la independència catalana organitzat pel Diplocat. "La ciutadania europea és un dret que, un cop adquirit no es pot retirar així com així", va assegurar el director de l'Institut d'Estudis Global -GSI- de la Universitat de Ginebra, Nicolas Levrat.

El professor d'Economia a la Universitat de Stirling David Bell va parlar sobre les perspectives comercials d'un nou estat tenint en compte la interdependència entre comerç, política fiscal i mercat únic europeu. Bell té clar que la UE és l'àmbit natural d'intercanvis comercials per a una Catalunya independent i recomana superar la possible inestabilitat política amb qualitat de servei. Al mateix temps, però, no té clar que l'aparició d'una frontera faci disminuir el comerç amb l'estat espanyol.

Un "drama"

Per la seva banda, el professor madrileny Luis Moreno, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas -CSIC-, que va qualificar la possibilitat d'una Catalunya independent com a "drama", es va mostrar escèptic sobre una declaració unilateral per la manca de la majoria necessària. "Hi ha poques raons per a l'optimisme en termes de canvi constitucional després de les eleccions espanyoles", va dir Moreno.