El Tribunal Constitucional -TC- va fer pública ahir la sentència per la que estima un recurs del govern espanyol contra la reforma de la llei de l'Agència Tributària catalana i, en conseqüència, declara «inconstitucional i nul» l'article 4 de la Llei 9/2015 que desplega l'Agència Tributària de Catalunya per a l'ordenació dels cossos tributaris d'adscripció exclusiva a l'agència.

El tribunal prohibeix d'aquesta manera la incorporació directa de funcionaris d'altres cossos per a l'Agència Tributària. La llei estipulava en aquest punt que poden optar al cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat, entre altres, aquells funcionaris de l'agència tributària espanyola amb destinació definitiva a Catalunya, fet que la Moncloa considerava que «exclou el dret d'accedir en condicions d'igualtat als interessats de la resta de l'Estat».

El TC conclou que l'article 4 és inconstitucional perquè segons la seva jurisprudència només es pot adquirir la condició de funcionari mitjançant convocatòries obertes i, per tant, «el legislador autonòmic no actua dins de les seves competències si regula supòsits d'accés a la funció pública en què la participació no sigui lliure» i, a més, en condicions «d'igualtat».

Contra el caràcter obert

Segons els magistrats, l'article 4 establia un sistema de «proves restringides» d'accés a la funció pública i, per tant, contradeia el «caràcter obert» dels processos selectius que estableix la norma bàsica.