Junts pel Sí ha concretat aquest dijous l'oferta que fa a la CUP per assolir un acord de governabilitat. Ha fet públic l'esborrany d'un decret que crea tres "comissions de govern" amb competències delegades però no detalla de moment l'òrgan que coordinarà aquestes tres grans àrees d'acord amb el president de la Generalitat. En un comunicat, JxSí es limita a dir que "es proposaran els mecanismes pertinents de coordinació d'aquestes comissions delegades". A més, manté la qüestió de confiança al cap de 10 mesos amb l'objectiu d'avalar conjuntament l'evolució dels compromisos acordats. El decret parla de Comissió de Govern d'Economia i Ocupació, Comissió d'Afers Exteriors, Institucionals i Transparència i Comissió de Govern per a l'Estat del Benestar.

En un comunicat, JxSí assegura que la seva oferta preveu que el president de la Generalitat mantingui les seves atribucions pròpies i nomenar un vicepresident, que presidiria una de les tres comissions de govern que es creen, en concret la d'Economia i Ocupació. Aquesta àrea inclouria els departaments d'Economia, el d'Empresa i Coneixement, el de Territori i Sostenibilitat, la conselleria d'Agricultura i la de Treball i Afers Socials.

La segona comissió és la d'Afers Exteriors, Institucionals i Transparència, que englobaria els departaments d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Governació, Interior i Justícia. Pel que fa a la Comissió de Govern per a l'Estat de Benestar, estaria encapçalada pel titular del Departament de Presidència i inclouria les conselleries de Salut, Ensenyament i Cultura.

Per aquests tres càrrecs es reserven els noms d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté, que serien consellers i en el cas del republicà vicepresident, però queda per acordar encara com es coordinarien amb el president de la Generalitat, és a dir, com es diria l'òrgan perquè la feina entre tots ells fos col€legiada. El terme de Consell de Presidència, asseguren fonts de JxSí a l'ACN, ha estat descartat, per ara, després de la filtració de l'oferta que ha publicat aquest dijous el diari Ara.

En tot cas, aquest òrgan de coordinació, format per Artur Mas, Junqueras, Munté i Romeva, tindria com a funció principal dirigir la transició nacional cap a la independència, reformulant així la proposta que el mateix Mas va presentar en el segon debat d'investidura i on ja va parlar de govern col€legiat.

Delegació de competències

Les tres comissions de govern tindran les funcions de coordinar l'elaboració i l'execució de directrius i de disposicions en el seu àmbit, ja sigui l'econòmic, el d'afers exteriors o el de l'estat del benestar, així com d'autoritzar les subvencions i les ajudes i la resolució d'expedients sancionadors.

Pel que fa a Economia i Ocupació, s'encarregaria, a més, de l'autorització de les operacions de préstec, endeutament i aval de la Generalitat; de l'aprovació de les tarifes de les empreses públiques; i de la creació, modificació, divisió o extinció d'entitats i organismes públics o privats que depenguin del Govern., entre d'altres.

Sobre la comissió d'Afers Exteriors, Institucionals i Transparència, tindria les funcions delegades referents a l'àmbit exterior de la Generalitat entre d'altres el reconeixement de les comunitats catalanes a l'exterior, i tot allò referent al funcionariat, com l'aprovació de l'oferta pública i les directrius per a l'aplicació del règim retributiu dels funcionaris i l'aprovació dels acords de les meses sectorials de negociació.

La comissió per a l'Estat del Benestar podria, per exemple, declarar béns culturals d'interès nacional, crear o suprimir centres educatius.