Podem va retocar en les últimes hores el seu programa electoral -que ja estava aprovat i publicat- perquè quedi «nítidament clara» la seva proposta de celebració d'un referèndum «amb garanties», perquè els catalans «puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgen establir amb Espanya».

Així ho va confirmar ahir el cap de campanya de Podem, Íñigo Errejón, que va reconèixer que la redacció inicial d'aquest punt del seu programa electoral havia generat algunes «dubtes» sobre el seu compromís amb aquest referèndum. Els dubtes es van generar pel fet que Podem hagués inclòs «consulta» i no «referèndum» en els documents que serviran per la redacció del programa electoral, i van quedar esvaïts un cop van modificar el text per incloure explícitament la paraula referèndum. El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, creu que el «nerviosisme electoral» i «certs interessos» -que no ha detallat- són els responsables de generar dubtes «que no existeixen»

Errejón va deixar clar que la seva proposta per celebrar un referèndum sobre l'encaix de Catalunya a Espanya ha estat sempre «la mateixa» i es va expressar de forma «nítida» per part dels dirigents del partit.

Nou paràgraf

Tanmateix, i davant aquests dubtes, es va decidir afegir un nou paràgraf que remarca de forma explícita que Podem és partidari d'aquest referèndum perquè està en el seu «ADN polític».

«Ho hem fet perquè ningú no li pugui cabre el dubte que estem a favor que se celebri aquest referèndum», va reiterar el dirigent de Podem, que va afegir que es va preferir «tallar d'arrel» qualsevol «possible especulació» sobre el seu verdader compromís.

Errejón va garantir que el missatge de Podem és el mateix a Madrid i a Catalunya, i va insistir en la seva proposta d'una Espanya plurinacional «que enamori», des de la idea que desitgen que Catalunya segueixi formant part d'Espanya.

«Era inequívocament cert que això estava en el centre dels compromisos i avui també ho és», va insistir Domènech en l'atenció als mitjans posterior a la reunió que va mantenir amb el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social a la seu de l'entitat.