L'empresari català Pau Guardans ha traslladat de Barcelona a Madrid el domicili social d'algunes de les societats amb les quals gestiona el Grand Hotel Central de la capital catalana, un establiment de cinc estrelles situat a l'antiga Casa Cambó, a la cèntrica Via Laietana.

El propietari de la cadena Únic Hotels, nét de l'històric polític catalanista Francesc Cambó, compta actualment amb un portafoli de tres establiments hotelers de luxe, un a Barcelona i dos a Madrid: l'Hotel Únic i el The Principal.

Segons avançava ahir El País, Guardans ha decidit centralitzar a Madrid la gestió dels seus hotels, traslladant a la capital espanyola la societats VL 30 Barcelona SL i Únic Barcelona SL, que fins ara tenien la seva seu fiscal a la plaça Urquinaona de Barcelona.

El nou domicili fiscal està ubicat al número 67 del carrer Claudio Coello de Madrid, on està situat l'Hotel Únic, al selecte barri de Salamanca. En un comunicat, el grup hoteler atribueix a motius «de negoci» el fet d'haver concentrat a Madrid «el domicili social d'alguna societat que tenia el seu domicili a Barcelona», desmarcant-ho per tant del procés independentista català.

«Raons organitzatives»

«Les raons són estrictament de tipus operatiu i de simplificació de l'organització societària», subratlla el grup, que aclareix que aquesta decisió «no afecta l'explotació ni cap trasllat de recursos humans ni d'àrees de negoci». La cadena explica també que Únic Hotels té la seva seu operativa a Barcelona i que fa des de cada hotel l'explotació pròpia de cada establiment.

A més, puntualitza, en aquelles tasques on la gestió es realitza de forma unificada, aquesta es realitza a Barcelona: «No s'ha traslladat cap departament ni està previst fer-ho». Pau Guardans segueix així els passos del president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, que recentment també ha traslladat la seu de la seva cadena Derby Hotels Collection de Barcelona a Madrid per créixer a Espanya i Europa.

Des de Derby Hotels subratllen, en qualsevol cas, que aquesta decisió es va prendre fa temps i que «no té res a veure amb el procés independentista» que viu Catalunya, i que tampoc està relacionat amb la moratòria hotelera impulsada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.