El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest dimarts que es presenta a les eleccions del 20-D per prestar "un últim servei a Catalunya, Espanya i Europa", però anticipa que si no surt elegit com a diputat a les Corts espanyoles (les enquestes auguren un o cap diputat a UDC) "deixarà pas definitivament a altres" i abandonarà la política. "Si no hi ha vots per a UDC a les pròximes eleccions suficients perquè es tradueixi en representació parlamentària , jo ho he fet tot en política", ha afirmat en un esmorzar informatiu a Madrid. Duran també ha assegurat que a aquestes alçades "veu probable" un acord entre Junts pel Sí i la CUP per investir Mas com a president del govern, fet que considera que generaria un escenari "molt negatiu" per a Catalunya. En aquest sentit ha apuntat que si ell fos empresari "no invertiria en un país amb un govern de la CUP o condicionat per la CUP".

El líder d'UDC ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid al que ha assistit, entre altres, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo. Des de la tribuna ha defensat de nou la necessitat d'una política basada en el diàleg i el pacte que, al seu entendre, representa la seva formació. "Vull i puc fer un últim servei a Catalunya, a Espanya i a la UE", ha dit, "perquè persones com nosaltres i posicions polítiques com la nostra són necessàries més que mai en aquests moments".

En tot cas ha admès que en la seva candidatura hi ha una "càrrega personal" i ell "assumeix un plus de responsabilitat personal" en aquestes eleccions. "Si aquest plus de responsabilitat personal no té premi, jo hauré d'entendre i fer una lectura correcta del missatge dels ciutadans a les urnes", ha dit Duran, que ha afirmat que està disposat a que li "trenquin la cara". Si passa, ha dit, ell es dedicarà a "fer altres coses" i UDC ha de "seguir" perquè "està per sobre del que és Duran".

Veu "probable" que la CUP investeixi Mas

Pel que fa a la governabilitat a Catalunya, Duran i Lleida ha afirmat que ell veu "probable" que Junts pel Sí i la CUP assoleixin un acord per investir a Artur Mas com a president de la Generalitat. "No és un bon escenari, és un escenari negatiu", ha dit, però "Catalunya té la tragèdia de tenir davant dos escenaris" dolents: "un govern amb la CUP" i unes eleccions anticipades. Sobre l'acord de Junts pel Sí i la CUP, segons Duran, implicaria "governar amb un antisistema" que "qüestiona el model de societat defensat sempre per CiU" i tindria "conseqüències econòmiques".

"No invertiria en un país governat per la CUP"

Sobre la suposada "fugida" d'empreses de Catalunya en els últims anys, el líder d'UDC ha apuntat que "és cert" que algunes marxen "per raons diferents", algunes per motius "polítics". "És cert en qualsevol cas que la situació política no ajuda a generar confiança", ha dit Duran, perquè "si jo soc empresari no invertiria en un país on governi la CUP o on el govern estigui condicionat per la CUP", ha sentenciat.

Nega que la seva part del deute de CiU ascendeixi a 14 milions

Duran també ha reconegut que UDC té un "deute important de 16 milions" d'euros, però en cap cas que la part d'UDC del deute de CiU ascendeixi per si sola a 14 milions. "El deute existeix", però "la liquidació de la Federació encara no s'ha fet i per tant no hi ha cap previsió de 14 milions d'euros afegits ni boigs", ha sentenciat.

Segons el líder d'UDC, en total la seva formació deu 16 milions d'euros però també tenim uns locals que no estan embargats i per tant possibilitat d'actuar en aquest sentit". "Em permetran que no expliqui per no avergonyir ningú el perquè d'aquest deute", ha afirmat Duran, i "potser algun dia cal buscar un sistema per poder-lo sufragar". "Som conscients que s'ha de tornar, està clar", ha conclòs.