El coordinador general de CDC, Josep Rull, va explicar ahir que el plantejament ja no és "refundar Convergència", sinó dissoldre-la fins a deixar-la en la mínima expressió per "fundar un nou espai polític" de centre i independentista, una operació que ha desmarcat dels casos de corrupció.

En una roda de premsa després de la reunió de l'executiva de Convergència, Rull va detallar que en el termini de quatre o cinc mesos pretenen iniciar la creació d'un "nou partit per a un nou país".

Va descartar que aquesta operació sigui per tapar els casos de presumpta corrupció, ja que la "raó bàsica és que han canviat els objectius", atès que l'aposta fundacional de CDC era buscar un reconeixement nacional de Catalunya dins d'Espanya i en aquests moments el fi és, va recordar Rull, avançar cap a la independència.

Rull va explicar que el Congrés de CDC previst per al primer semestre serà el de la "dissolució" del partit, per deixar-lo en la "mínima expressió", i a partir d'aquí es crearà "nou espai" polític, al qual s'invitarà a sumar-s'hi altres partits polítics i organitzacions.

"El plantejament ja no és refundar CDC sinó fundar un nou espai", va remarcar el número dos de Convergència, que va afirmar que tanquen "un projecte d'èxit amb la voluntat d'obrir un de millor per aconseguir la independència i gestionar la independència".

Rull va subratllar que el president de la Generalitat en funcions i líder de CDC, Artur Mas, vol "participar activament" en aquest procés de fundació d'aquesta nova formació.

Un "nou espai polític" que va definir "de centre" i que aglutinaria el liberalisme, social cristianisme i la social democràcia amb el denominador comú de la independència. Per a Rull, la nova formació tindrà com a objectiu "eixamplar l'espai del sobiranisme" amb la finalitat d'acostar persones "moderades i d'ordre" a l'aposta d'un Estat independent.

Per al dirigent convergent, l'objectiu del nou partit serà "passar de la construcció nacional a la construcció d'un Estat independent" a partir dels fonaments d'un Estat del Benestar, la justícia social i la capacitat de generar grans consens.

Santi Vila avala el canvi

El conseller Santi Vila va avalar plenament la refundació de Convergència Democràtica de Catalunya -CDC- que proposa el president en funcions Artur Mas. Per a Vila, és una proposta que "dringa i sona molt bé" i que "sintonitza perfectament amb l'estat d'ànim del país".

El conseller creu que les institucions polítiques estan "obsoletes" i viuen un moment "agònic", i que cal un projecte "rabiosament nou per tornar a tenir un espai de centre".

Santi Vila assegura que "hi haurà centenars de milers de ciutadans de Catalunya" que voldran participar en la gestació d'aquest nou projecte, que ha de recuperar l'espai que tradicionalment havia ocupat Convergència.

"Una vegada més, el president Mas sintonitza perfectament amb l'estat d'ànim del país, que vol viure un moment fundacional i renovar una sèrie d'instruments que són obsolets", va afirmar el conseller en funcions Santi Vila, que avala així la refundació de Convergència.

Vila va analitzar la situació social i política actual del país i sosté que es viu un moment "agònic" que demana deixar enrere antigues aliances polítiques i institucions "obsoletes" per avançar cap a una un projecte "rabiosament nou".

Per al conseller de Territori, el comportament electoral dels ciutadans ja no es defineix només pels eixos dreta-esquerra o sobiranista-unionista, sinó que hi ha un tercer eix "molt important" que té "allò nou" en un extrem i "allò vell" en l'altre.

"El president vol liderar un projecte rabiosament nou per tornar a tenir un espai de centre que aglutini des de la socialdemocràcia al liberalisme i fins a la democràcia cristiana, el que havia estat Convergència en el seu moment", va exposar Vila.

Demòcrates es defensa

Demòcrates de Catalunya va defensar la necessitat d'unitat del sobiranisme però va reivindicar la seva sobirania com a partit davant el nou espai polític de centre i independentista que impulsa CDC, a l'hora que va recalcar que Democràcia i Llibertat és una coalició "puntual" per al 20-D, però que el repte és construir un eventual Estat català.