El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -TSJC- va arxivar la causa a l'exdiputada del PSC Montserrat Capdevila per haver pagat viatges privats amb la seva targeta del Parlament, per entendre que els Mossos la van investigar d'acord amb unes escoltes que «injustificadament» van ocultar al jutge durant un any. En un acte, el magistrat del TSJC Carlos Ramos acorda el sobreseïment provisional de la causa que es va obrir a Capdevila, derivada d'unes escoltes telefòniques intervingudes a ?l'exalcalde socialista Manuel Bustos en el marc del «cas Mercuri», que investiga presumptes irregularitats entorn de l'Ajuntament de Sabadell quan aquest el dirigia.

Tot i reconèixer que l'ús de la targeta de Capdevila «no estava permès per a fins privats», el magistrat admet una de les al·legacions de la defensa i arxiva el cas per una «falta de control judicial» en la investigació de què va ser objecte l'exdiputada pels seus viatges a Madrid, on es trobava amb Manuel Bustos, pagats amb la targeta del Parlament. El TSJC invalida tant les converses telefòniques intervingudes a Bustos en què es basa la investigació com els documents obtinguts arran del coneixement de les mateixes, per considerar que han suposat una vulneració de drets fonamentals.

Intervencions a Bustos

Van ser les intervencions telefòniques a Manuel Bustos, entre gener i octubre del 2012, les que van posar els Mossos darrere els passos de Montserrat Capdevila -llavors aforada per la seva condició de diputada-, per això van iniciar una investigació per comprovar documentalment que els pagaments dels viatges havien anat a càrrec de la targeta del Parlament, sense avisar l'instructor.

La policia catalana va remetre al jutge aquells documents -que incloïen informació facilitada per Renfe- al març del 2013, alertant-lo que els viatges de l'exdiputada podien obeir a assumptes d'índole privada, però no li va adjuntar les gravacions ni les transcripcions de la converses telefòniques intervingudes entre Bustos i Capdevila. Per al TSJC, el retard en lliurar al jutge instructor les 26 converses suposa que aquestes es van obtenir en virtut d'una autorització judicial que no preveia el suposat delicte de malversació.