El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir ahir que la Intervenció General de l'Estat, l'INE i el Banc d'Espanya tenen l'encàrrec d'iniciar una investigació que aclareixi què ha passat amb els 1.300 milions d'euros que Catalunya no va comptabilitzar, i les conseqüències de la qual hauran d'arribar a Eurostat.

En declaracions als mitjans, prèvies a la inauguració d'una jornada sobre estratègia de fons europeus 2014-2020, organitzada per l'escola de negocis IESE, Montoro també va exigir a la Generalitat complir "com més aviat millor" la condicionalitat de no usar els 3.038 milions del Fons de Liquiditat Autonòmic -FLA- en despeses independentistes perquè el Govern pugui fer ja el desemborsament.

El titular d'Hisenda va instar Catalunya a "complir" perquè els proveïdors catalans, en especial farmàcies i centres sanitaris concertats, "no hagin de patir més ajornaments que es derivin de posicions polítiques, que avui no tenen sentit".

Montoro va insistir que la Generalitat disposarà del FLA "quan compleixi", i li va demanar que "distregui menys l'atenció" i es dediqui a gestionar els recursos de tots els catalans i "complir les condicions" estipulades pel Govern. "Es tracta -ha dit- d'abonar els imports pendents i que la Generalitat se subjecti sense inconvenients a aquesta condicionalitat". El ministre va reconèixer que les condicions són diferents de la resta de les comunitats a causa que a Catalunya han concorregut circumstàncies excepcionals. En definitiva, Montoro va dir que es tracta de donar més transparència a la gestió pública, cosa que "convé a tots, especialment els catalans".

En cas que l'interventor general no pugui identificar totes les partides, Montoro va dir que els funcionaris públics estan subjectes al principi de legalitat i, per tant, s'habilitarà els procediments per donar empara als funcionaris de la Generalitat "en aquest cas i a l'hora de complir la legalitat en general". Montoro va precisar que una vegada que s'emeti el primer informe de l'interventor general, deu dies després de la publicació en el BOE, per tant, a primers de desembre, s'aniran facilitant els recursos. El ministre va reconèixer que aquest abonament coincidirà amb un escenari d'eleccions, si bé va dir que, "a part que existeixin campanyes electorals cal seguir gestionant i pagant les factures". "No paralitzem les administracions públiques perquè existeixi campanya electoral" va subratllar.

El Govern vol una rectificació

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, compareixerà avui després de la reunió del Consell Executiu per explicar l?estratègia que portarà a terme el Govern davant els nous controls del Fons de Liquiditat Autonòmica

Per la seva banda Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat de cara al 20-D, va demanar al govern espanyol "una rectificació" sobre la investigació dels 1.300 milions que, asseguren, la Generalitat no va comptabilitzar correctament. Homs va reclamar al PP que "es llegeixin els papers", ja que "ho tenen tot documentat des de fa anys", i va qualificar la situació de despropòsit "de rècord Guinness". Aquests diners, va detallar, "varen ser gastats pel tripartit" i inclosos en el pla d'ajust del 2013.

En referència a les declaracions del ministre Montoro sobre el FLA, el cap de llista va replicar que "a Catalunya complim i aguantem els seus incompliments", a la vegada que va manifestar que és "immoral jugar amb allò que és de tots". Per Homs, respecte els 1.300 milions , l'única cosa que va passar, "que és molt greu", va dir, és que el govern espanyol no va comunicar a Eurostat, a les institucions europees, aquestes despeses. "És un error seu i ara ens el volen fer pagar a tots", va expressar, a la vegada que va assegurar que això "simplement acredita la incapacitat per gestionar un govern i una administració" per part del Partit Popular.

"Circumstància greu"

Així, va acusar el govern espanyol de "no dominar els criteris comptables europeus" perquè "no em puc inventar" que els 1.300 milions són despeses compromeses a l'època del tripartit i que constaven en el pla d'ajust de l'any 2013, va sentenciar. "És de les circumstàncies més greus que he vist mai", va indicar, "com a expressió de desconeixement de com funcionen les coses més elementals en la comptabilitat pública".

El cap de llista de Democràcia i Llibertat es va esplaiar amb els qualificatius, i va dir que la situació és "exòtica", "un error monstruós, majúscul i d'aprenent", o un despropòsit "de rècord Guinness". I és que "no s'ha d'investigar res", va afirmar, "simplement han de mirar-se els seus propis papers perquè ho tenen tot documentat".

Algunes formacions polítiques van reaccionar negativament a aquesta decisió. La portaveu d'ICV, Marta Ribas, per exemple, va carregar ahir contra la intervenció dels compte però, de retruc, va denunciar el "cinisme" de CDC per haver-ho facilitat al Congrés. I la candidata del PSC, Carme Chacón, va criticar "les bastonades" entre Govern i Estat pel FLA.