El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, va fixar ahir el 27 de novembre, dos mesos després de les eleccions catalanes, com a data límit perquè Junts pel Sí (JxS) i la CUP arribin a un acord d'investidura, el que porten discutint des de l'endemà dels comicis.

En una manifestació convocada per la pròpia ANC, un miler de persones, segons la Guàrdia Urbana, van demaar al Parc de la Ciutadella de Barcelona, a escassos metres del Parlament, un acord entre JxSí i la CUP perquè elegeixin un president i un nou Govern que apliqui la declaració independentista acordada per la cambra catalana. L'esmentada declaració independentista, que es va aprovar el passat 9 de novembre amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, i que contempla la desobediència a les decisions de les institucions espanyoles i en particular del Tribunal Constitucional, va ser llegida per diferents membres de l'ANC des d'un escenari.

Sánchez va tancar l'acte i va acusar el Govern espanyol de donar a Catalunya un "tracte colonial", a més d'augurar que Espanya "perdrà Catalunya". Perquè això ocorri, va demanar a Junts pel Sí i la CUP que es posin d'acord abans del 27 de novembre i que conformin un govern i elegeixin un president de la Generalitat, "perquè començant desembre puguem veure que Catalunya té una nova persona que pot garantir un govern per seguir avançant". "Sabem que ho veurem, sabem que continuarem el trajecte, sabem que en altres moments també hi ha hagut incerteses i sabem que en aquests moments hem sortit més forts, més cohesionats i més units que mai", va dir Sánchez, qui ha rebutjat la possibilitat de celebrar noves eleccions anticipades.

A l'acte hi van assistir, a més de Sánchez, el president d'Òmnium Cultural, Quim Torra, i el de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont, que també és alcalde de Girona per Convergència.

Els assistents van cridar consignes a favor de la independència i de la unitat, davant un escenari amb un gran número "72", en referència a la suma dels diputats independentistes al Parlament, 62 de Junts pel Sí i 10 de la CUP.

En la concentració -molt minoritària en comparació amb d'altres mobilitzacions que ha muntates l'ACN- s'hi van poder veure diverses pancartes demanant "unitat" i renúncies als partits per tal de poder arribar a acords i, com ja és habitual en la manifestacions independentistes, gran part dels assistents van fer onejar centenars de banderes i estelades.