Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) es dissoldrà en un termini de "quatre o cinc mesos" per donar lloc a un nou partit de centre i sobiranista, un anunci que ha coincidit avui amb l'escalada de retrets entre la Generalitat i el Govern central per l'ús del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

"Tanquem un projecte d'èxit amb la voluntat d'obrir-ne un de millor per assolir i gestionar la independència", ha explicat avui el coordinador general de CDC, Josep Rull, després de l'executiva de la formació, que aspira a aglutinar altres formacions d'aquest signe sota unes noves sigles amb les quals Convergència enterrarà l'etapa autonomista del fundador Jordi Pujol.

El partit fa aquest pas després de guanyar les eleccions catalanes amb una coalició independentista inèdita amb ERC, però sense haver aconseguit encara el suport de la CUP per investir Artur Mas com a president.

I aquest pas coincideix amb l'ombra dels casos de presumpta corrupció de la família Pujol i de la trama del 3 %, per la qual va ser detingut el seu tresorer, Andreu Viloca, ja incorporat a les seves funcions a la seu del carrer Còrsega després de sortir de la presó preventiva.

No obstant això, Rull ha negat que la reconversió de CDC sigui per tapar aquests casos, ja que la "raó bàsica és que han canviat els objectius", atès que l'aposta fundacional era buscar un reconeixement "nacional" de Catalunya dins d'Espanya i en aquests moments el fi és avançar cap a la independència.

Així, en el termini de quatre o cinc mesos es crearà el nou espai polític -encara sense nom, encara que es descarta Democràcia i Llibertat- i tot seguit se celebrarà el "congrés de la dissolució" de CDC, que segons Rull reduirà CDC a la mínima expressió per fer una transició gradual.

Estaran convidats a sumar-se al nou espai "de centre" els partits que representin el liberalisme, socialcristianisme i la socialdemocràcia, amb el denominador comú de la independència, ha explicat Rull.

CDC planteja així una versió actualitzada de la Casa Gran del Catalanisme que va articular Mas el 2007 quan estava en l'oposició com a líder de CiU, però en aquest cas l'aliat no serà Unió, sinó que es llancen invitacions a Reagrupament i Demòcrates de Catalunya, amb els quals Convergència ja s'ha aliat en la coalició Democràcia i Llibertat per al 20D.

Però Demòcrates de Catalunya, una escissió d'Unió que ha defensat la necessitat d'unitat del sobiranisme, ha reivindicat avui la seva pròpia sobirania com a partit i ha recalcat que Democràcia i Llibertat és una coalició "puntual" per al 20D.

L'anunci de la dissolució de CDC s'ha produït en ple conflicte entre el Govern i el Govern espanyol per les condicions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha exigit a la Generalitat complir "com més aviat millor" la condició de no usar els 3.038 milions del FLA en despeses independentistes i ha anunciat una investigació sobre els 1.300 milions que Catalunya no va comptabilitzar.

La candidata del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, ha retret que els dos executius "s'estiguin donant bastonades" amb el FLA, ja que això perjudica "tots els catalans".

De forma extraordinària, el president de la Generalitat en funcions, compareixerà demà davant els mitjans després de la reunió setmanal de l'executiu català per explicar la resposta a les condicions del FLA i l'estat de les negociacions amb la CUP.

CDC està "compactada" en l'objectiu de tancar un acord amb la CUP abans de la campanya electoral del 20D, encara que no ha descartat que s'allargui aquest termini ni tampoc la possibilitat d'uns nous comicis catalans.

Per part d'ERC, el número u de la llista per Barcelona per a les generals, Gabriel Rufián, ha assegurat que el seu partit "mai no ha posat cap condició" en les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per conformar un govern independentista, perquè per a ERC "no hi ha un altre pla que l'acord".