El Govern espanyol imposarà «controls específics i addicionals» en la transferència del Fons de Liquiditat Autonòmic a Catalunya per garantir la «transparència», el «compliment de la legalitat dels pagaments» i «assegurar que els fons es destinen a l'activitat que tenen prevista», tal com va anunciar la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría.

La vicepresidenta va justificar la mesura per la rebaixa de la nota del deute per part de diverses agències creditícies, per la «indeguda comptabilització» dels 1.318 milions d'euros gastats en anys anteriors i que s'han de declarar aquest 2015 i per les algunes «manifestacions declarant entre altres l'impagament dels deutes a les farmàcies».

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va justificar la mesura que imposaran a Catalunya per la seva «singularitat» i per la necessitat que hi hagi «igualtat entre els espanyols en la recepció de serveis públics». Garantir que «ni un euro» es destini a «activitats il·legals» i «contra la Constitució».

«La condicionalitat vol garantir que ni un euro del pressupost de la Generalitat» vagi a «activitats il·legals» o a «plantejaments que van contra les nostres lleis i la nostra Constitució», va reblar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

En aquest sentit, el ministre va fer referència a algunes declaracions de representants públics catalans «sobre l'incompliment de la normativa» estatal. «Catalunya està en una situació especial i en risc per la situació general, raó per la qual disposa d'una condicionalitat específica», va subratllar el ministre. Concretament, el Ministeri d'Hisenda controlarà obligarà el Departament d'Economia a establir una connexió telemàtica amb la FAJE, des d'on es paguen les factures electròniques, per «assegurar la traçabilitat del recorregut de la factura i el seu pagament».

Informe mensual

A més, l'interventor de la Generalitat haurà d'informar mensualment el ministeri del pagament de les factures. D'altra banda les operacions d'endeutament «s'aprovaran operació per operació» i l'Estat «prestarà l'empara necessària als treballadors públics per a l'execució d'aquestes mesures».

Montoro va ser taxatiu a l'hora d'assegurar que el Govern espanyol «no té intervinguts els comptes de la Generalitat de Catalunya ni de cap altra administració». «Els procediments oberts aquesta legislatura han permès que es redueixi el dèficit públic del país i hem complert amb els objectius de la senda», va dir Montoro, i malgrat que «és veritat que hi ha hagut desviacions» cal destacar la importància que «el total quadra».

Segons el ministre, el resultat de tots els procediments que l'Estat va posar en marxa és positiu, i per tant «no hi ha necessitat» de fer aquesta intervenció, però sí que cal garantir que amb aquests diners no es finança cap «activitat il·legal» i que els funcionaris «no se senten obligats o pressionats» per cap situació política.

Mas-Colell critica la mesura

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, creu que condicionar el funcionament del FLA al comportament polític del Govern «seria molt greu» i m'agradaria pensar que no he llegit bé la informació que s'ha rebut del govern espanyol perquè en cas que fos veritat «s'estaria traspassant una línia que no s'hauria de traspassar», va manifestar el conseller. Mas-Colell va afegir que la canalització del FLA «no hauria d'estar condicionada» a què la política del Govern «agradi o no al govern espanyol». Mas-Colell no «te cap dubte» que la «teatralitat» del govern espanyol ha format part d'un acte electoral. El conseller va deixar clar en un primer moment que el Govern encara no tenia una informació exhaustiva de la decisió del consell de ministres que es va celebrar ahir ni del contingut de la intervenció del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Tot i això, Mas-Colell va recordar que quan es parla del FLA s'està parlant de diners que vénen dels impostos que paguen els catalans i que «algú ha decidit que retornessin en forma de crèdit». El conseller d'Economia va assenyalar que inicialment hi havia una coincidència entre el Govern i govern espanyol en relació amb les xifres que s'intercanviaven, però s'ha estranyat en relació amb la possibilitat de més «condicionalitat'' de les operacions.