El Cercle d'Economia va afirmar ahir que és «indispensable i urgent corregir el rumb de la política catalana» després de la declaració independentista aprovada al Parlament amb els vots a Favor de Junts pel Sí i la CUP. L'entitat també va alertar que, a banda que la moció «trenca la legalitat», pot causar una «greu fractura social», a més de subratllar que no hi ha «una àmplia majoria social» a favor del text.

Segons l'entitat presidida per Anton Costas, des del «primer minut» hi ha hagut «efectes negatius certs i objectius en les decisions empresarials d'inversió així com en la localització de les seus corporatives a Catalunya».

D'altra banda, el Cercle va definir la combinació de democràcia i pertinença a la UE com la «més fructífera per a la creació de riquesa i el procés social». L'entitat adverteix els efectes negatius derivats de la declaració rupturista «es magnificarien» si es confirmés un pacte entre Junts pel Sí i la CUP, que implicaria la formació d'un govern «amb majoria inestable» i sotmès a polítiques que podrien crear «una forta incertesa en les empreses, els inversors i els estalviadors».

Per tot això, el Cercle reclama rectificar aquest rumb de manera «urgent» amb l'objectiu de formar un govern «amb majoria parlamentària estable i respectuosa amb la legalitat» i, si no és possible, veuria com a «via adequada» la convocatòria de noves eleccions. Segons l'entitat, ser membre de la UE i de l'euro «enforteix» la capacitat de «convergir amb els països europeus més avançats, tant en els nivells de qualitat democràtica com en els de desenvolupament social». «Aquests principis són defensats pel Cercle d'Economia des de la seva fundació en els anys cinquanta del segle passat i pensem que són compartits també per una àmplia majoria de ciutadans», afegeix el butlletí.

Independència «enfortida»

En el text, el Cercle d'Economia admet que després de les eleccions del 27 de setembre les forces polítiques partidàries de la independència s'han «enfortit», tot i que critica que això no implica «un xec en blanc per alterar de forma unilateral l'ordenament legal». «Aquesta aspiració política és legítima, però ha de canalitzar-se per camins democràtics i no a través de la ruptura de la legalitat», assenyala l'entitat, que continua insistint en una consulta «legal i acordada».

El Cercle d'Economia també critica el govern espanyol pel seu immobilisme en el conflicte català i ressalta que prop d'un 80% de la població catalana és partidària d'una reforma territorial i que d'aquest percentatge, una «gran majoria» vol que sigui «sense ruptura». «El Govern i els partits polítics d'àmbit estatal han estat renuents a donar resposta política a aquest malestar social. Aquest quietisme no ha fet més que augmentar la frustració i el malestar amb el funcionament del model», destaca.

Per últim, l'entitat presidida per Anton Costas explica en el butlletí que veu les pròximes eleccions al Congrés, que s'han de celebrar d'aquí un mes just, com un «moment d'oportunitat» per iniciar una reforma política i territorial que «permeti conciliar el principi democràtic amb el principi de legalitat». «No fer-ho seria alimentar encara més la frustració i el malestar», conclou.